Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Samotarke in njihovo poslanstvo

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 06. 05. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2006 / 09:04

Samotarke in njihovo poslanstvo

Ena sama predstavnica dišavk (Osmia rufa) opravi pri opraševanju sadnega drevja delo sto dvajsetih medonosnih čebel delavk.

Le malo ljudi ve zanje, kljub temu da si skorajda v vseh okoljih deli prostor z nami vsaj nekaj njihovih predstavnic. To so samotarske čebele, katerih živi v našem delu sveta nekaj sto vrst. Izraz samotarske označuje njihov način življenja, saj ne ustvarjajo skupnih kolonij in ne živijo v družinah, kot to počno medonosne čebele, temveč posamično. Nekatere med njimi poskrbijo za svoj naraščaj v luknjah v lesu, druge si izberejo prazno polžjo hišico, lahko pa vzrejajo svoj naraščaj tudi v navpičnih rovih v tleh. Njihovo delovanje izdajo liliputanske krtine na presvetljenih rahlih tleh, na vrtnih tratah in zavetnih kotičkih dvorišč. Včasih bomo naleteli na žuželko, ki v krajših časovnih presledkih obiskuje luknjo v lesu. Nedolgo potem, ko bo izginila v notranjščino, se bo v veliki delovni vnemi spet pojavila na vhodu in v bliskovitem letu zapustila prizorišče.

Ko se bo majhna živalica kmalu spet vrnila, bomo opazili, da je njen kožušček rumen od cvetnega prahu. To je hrana za...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh