Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izgovor za muhavost?

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 25. 10. 2008 / 22:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2010 / 06:32

Izgovor za muhavost?

Največkrat se z ugovorom vesti srečujemo na področju ginekologije in porodništva, kar je razumljivo, saj je to tisto področje, kjer se izrazito postavlja vprašanje razumevanje začetka človekovega življenja. Za tiste, ki so globoko prepričani, da se življenje začne s spočetjem, je izvajanje »storitev«, kot so splav, sterilizacija, oploditev z biomedicinsko pomočjo, kontracepcija po spolnem odnosu, ki deluje abortivno, nezdružljivo z njihovo vestjo.
Okrogla miza o ugovoru vesti v medicini



Julian Savulescu, direktor centra za praktično etiko

na Oxfordski univerzi, je leta 2006 v britanski medicinski reviji objavil članek, v katerem je med drugim zapisal trditvi: »Vest je izgovor za muhavost ali izogibanje dolžnosti« in »Medicina, ki jo vodijo vrednote, odpira Pandorino skrinjico diskriminacije«.
Sledil je plaz pisem zdravnikov s popolnoma drugačnim pogledom.

Zgodba o vroči medicinsko-etični razpravi v Veliki Britaniji je bila predstavljena v okviru nedavne okrogle mize, ki jo je Združenje katoliških zdravnikov Slovenije namenilo temi ugovor vesti v medicini, o njej pa je govoril predsednik državne komisije za medicinsko etiko in predsednik SAZU dr. Jože Trontelj. Britanski primer namreč kaže, kako aktualen in celo polemičen je v Evropi razmislek o tem, ali je v sodobni medicini (še) prostor za zdravnikovo vest.

Civilizacijska pridobit...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh