Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Angelus: papež pozval k molitvi za Sirijo in družine

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 03. 2021 / 07:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2021 / 19:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Angelus: papež pozval k molitvi za Sirijo in družine

Angelus: papež pozval k molitvi za Sirijo in družine

V bazili sv. Petra slovesno bogoslužje ob 500-letnici krščanstva na Filipinih.

FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je med včerajšnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja spomnil na že deset let trajajoče vojne razmere v Siriji in vernike pozval k molitvi za prebivalce te bližnjevzhodne države, »da ne bi pozabili vsega tega trpljenja v ljubljeni in izmučeni Siriji ter da bi naša solidarnost znova vzbudila upanje za njeno izčrpano prebivalstvo«. Po navedbah avstrijskega Kathpressa je papež tudi spomnil, da v petek, na praznik sv. Jožefa, začenjamo obhajati Leto družine Amoris laetitia, namenjeno za rast v družinski ljubezni.

Papež: Bog vedno odpušča, če ponižno prosimo odpuščanja

V nagovoru pred opoldansko molitvijo je sveti oče na četrtno postno nedeljo, nedeljo veselja, spregovoril o veselem sporočilu krščanske vere, ki smo ga slišali v evangeljskem odlomku: »Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje« (Jn 3,16). Kot poroča Radio Vatikan, je to sporočilo jedro krščanskega verovanja, »kajti Božja ljubezen je dosegla višek v podaritvi Sina slabotnemu in grešnemu človeštvu«.

Jezus se je svetu predstavil pod tremi vidiki: kot Sin človekov, kot Božji Sin in kot »luč«. Če sledimo tej luči, se lažje izognemu zlu in lažje opravljamo dobra dela. Ljudje smo grešniki, vendar nam je Bog vedno pripravljen odpustiti, saj je Njegova ljubezen brezmejna, njegovo usmiljenje pa polno nežnosti in dobrote. Bog vedno odpušča, če Ga ponižno prosimo odpuščanja.

Včerajšnja opoldanska molitev je bila zaenkrat zadnji papežev nastop na oknu apostolske palače, saj z današnjim dnem v Rimu in drugih delih Italije znova zaostrujejo varnostne ukrepe zaradi epidemije koronavirusne bolezni. Ljudje smejo svoje domove zapustiti le za nujne opravke, kot so nakup živil, službene obveznosti ali obisk zdravnika, svete maše pa se smejo udeležiti le v cerkvi v neposredni bližini svojega doma in ob strogem upoštevanju varnostnih ukrepov.


FOTO: Vatican Media

Slovesno bogoslužje ob 500-letnici krščanstva na Filipinih

Pred opoldansko molitvijo je papež Frančišek v baziliki sv. Petra obhajal slovesno bogoslužje ob 500. obletnici prihoda krščanstva na filipinsko otočje. Obreda se je udeležilo okoli sto vernikov, večinoma Filipincev, ki živijo v Rimu. Sveti oče se je v nagovoru zahvalil kristjanom te južnoazijske države s tretjim najvišjim številom katoliških vernikov na svetu za njihov prispevek vesoljni Cerkvi. Posebej je omenil filipinske žene, ki živijo in delajo v Rimu: te so resnično »zastavonoše katoliške vere«.

»Bolj ljubimo, bolj smo sposobni dajati,« je papež dejal v luči včerajšnjega evangeljskega odlomka, ki govori o tem, kako je Bog za naše zveličanje daroval svojega Sina. »Kdor ljubi, gre vedno iz sebe,« je spomnil Frančišek. Moč ljubezni je »prav to: zdrobi oklep sebičnosti, razbije okope preveč preračunljivih človeških gotovosti, podira zidove in premaga strahove, da bi postala dar«.

Kdor sreča ljudi, »ki se ljubijo in svoje življenje delijo z drugimi«, doživi naslednje: »Ne šteje le to, kar lahko pridelamo ali zaslužimo, šteje predvsem ljubezen, ki jo znamo podariti.« Kristjanom brez veselja, »ki imajo raje godrnjavo, žalostno in vase zagledano religioznost«, Frančišek priporoča, naj znova prisluhnejo »veselemu oznanilu«.


FOTO: Vatican Media

Magellanov križ in kipec Deteta Jezusa

Na začetku svete maše so v procesiji v baziliko prinesli t.i. »Magellanov križ« in Jezusov kipec »Nino de Cebu«. Okoli meter visok križ je Fernando Magellan dal izdelati na otoku Cebu, ko je 16. marca 1521 pristal na Filipinih. Križ danes hranijo v cerkvi v Cebuju. Kipec »Nino de Cebu« pa je lesena podoba Deteta Jezusa, ki so jo čudežno našli leta 1565. V baziliko Presvetega Deteta (Basilica del Santo Nino) v Cebuju, kjer kipec hranijo, vsako leto priroma več sto tisoč vernikov.

Med procesijo, v kateri so možje in žene s Filipinov v plesnih korakih vstopali v baziliko, je filipinski zbor prepeval priljubljene domače cerkvene in romarske pesmi, Božji besedi med bogoslužjem pa so prisluhnili v angleščini in italijanščini ter filipinskem jeziku Tagalog.

Ob koncu bogoslužja je filipinski kardinal Luis Tagle spomnil na okoli deset milijonov filipinskih migrantov v skoraj stotih državah po vsem svetu ter izrekel iskreno zahvalo za pastoralo migrantov v Italiji. Med 108 milijoni Filipincev je več kot 80 odstotkov katoličanov, s čimer so Filipini država s tretjim najvišjim številom katoliških vernikov v svetu. Jubilejno slovesnost v spomin na prvo krščansko bogoslužje na Filipinih 31. marca 1521 so zaradi epidemije koronavirusne bolezni preložili za leto dni, na velikonočno nedeljo prihodnje leto, 17. aprila 2022.


FOTO: Vatican Media


FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh