Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Angleško sodišče preprečilo prisilni splav

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 06. 2019 / 09:12
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.06.2019 / 12:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Angleško sodišče preprečilo prisilni splav

Mati duševno prizadete nosečnice se bori za življenje svojega vnuka.

Prizivno sodišče v Veliki Britaniji je preprečilo prisilni splav, ki so ga zdravniki želeli opraviti pri duševno zaostali nosečnici. Sodnica in dva sodnika so v ponedeljek razsodili, da je nedopustno predpisati umetno prekinitev nosečnosti zoper voljo mlade ženske. Izčrpnejšo utemeljitev bo sodišče objavilo pozneje. Sodniki so s svojo odločitvijo ugodili prošnji matere omenjene nosečnice, ki je minuli petek vložila pritožbo na razsodbo sodišča glede predloga zdravnikov. Tudi katoliški škofje v Veliki Britaniji so ogorčeno obsodili odločitev, da se nosečnici opravi prisilni splav.

Sodišče v Londonu je minuli petek razsodilo, da je treba prekiniti nosečnost duševno zaostale ženske, ki s svojo materjo živi v bližini britanske prestolnice. Obe sta katoličanki nigerijskega porekla; po navedbah britanskih medijev je nosečnica v svojih dvajsetih letih, vendar duševno na stopnji devetletnega otroka. Trenutno je v 22. tednu nosečnosti. Kdo je oče otroka, očitno ni znano, policija pa primer še preiskuje.

Mati nosečnice, po poklicu babica, je ponudila, da bo po porodu skrbela za hčerinega otroka. Sodnica Nathalie Lieven je njeno ponudbo zavrnila z utemeljitvijo, da bi morala biološka mati zaradi svojega stanja v tem primeru zapustiti skupni dom. Po njenem mnenju si namreč otroka želi tako, kot si deklice želijo punčke. Sodnica je zavrnila tudi možnost posvojitve, kajti oddaja otroka naj bi za mater predstavljala podobno tveganje duševnih težav kot prekinitev nosečnosti, zato je razsodila, da je slednje primerneje. Pojasnila je tudi, da nosečnica zaradi svojega duševnega stanja ne bi dobro prenašala popadkov in poroda ali okrevanja po carskem rezu. Prizivni sodniki Lord Justice McCombe, Lady Justice King in Lord Justice Jackson pa so njeno odločitev razveljavili.

Pomožni škof John Sherrington iz nadškofije Westminster je v luči prvotne razsodbe pojasnil, da ta poraja globoka vprašanja, v čigavem najboljšem interesu je bila razsodba sprejeta. »Žensko proti njeni volji in volji njene družine prisiliti v umetno prekinitev nosečnosti pomeni grobo kršenje človekovih pravic, da sploh ne omenimo pravice do življenja nerojenega otroka v družini, ki je napovedala, da želi za tega otroka skrbeti,« je v ponedeljek v imenu angleških in valižanskih škofov pojasnil škof Sherrington, ki je pri Škofovski konferenci Anglije in Walesa pristojen za vprašanja o zaščiti življenja.

Vir: Kathpress / kath.net / Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh