Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bolgarija pričakuje papeža Frančiška

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 25. 04. 2019 / 06:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2019 / 10:21
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bolgarija pričakuje papeža Frančiška

Za življenje prebivalcev Bolgarije sta od nekdaj značilna strpnost in dialog med različnimi veroizpovedmi.

Papež Frančišek bo med 5. in 7. majem opravil svoje 29. mednarodno apostolsko potovanje, ki ga bo tokrat vodilo v Bolgarijo in Severno Makedonijo. Iva Mihailova, ki je pri organizacijskem odboru obiska v Bolgariji pristojna za stike z javnostjo, je v pogovoru za Vatican News povedala, da so »vsi dali od sebe vse, da bi bil ta obisk čudovit praznik vere in bistvenih vrednot, ki so skupne vsem kristjanom.«

Prvi papež v Bolgariji: Janez Pavel II. leta 2002

Mihailova je pojasnila, da v državi urejajo še zadnje podrobnosti in upajo, da bodo papežu Frančišku pripravili lepo dobrodošlico. Bolgarija bo svetega očeta sprejela že drugič: leta 2002 jih je obiskal Janez Pavel II. Kljub temu so to dogodki, ki jih ljudje ne doživijo vsak dan, zato je potrebno sodelovanje vseh.

Strpnost in dialog med verami značilna za Bolgarijo

Eden izmed pomembnejših dogodkov med Frančiškovim obiskom bo srečanje predstavnikov različnih veroizpovedi, ki bo po mnenju Mihailove zelo lep trenutek. Na tem področju ima Bolgarija zanimivo zgodovino, saj v prestolnici Sofiji obstaja edinstven, zelo poseben štirikotnik: na nekaj metrih razdalje stojijo pravoslavna in katoliška stolnica, velika mošeja in sinagoga. Strpnost in dialog med različnimi veroizpovedmi sta od nekdaj značilna za življenje prebivalcev Bolgarije. Za razliko od drugih balkanskih držav v Bolgariji nikoli ni bilo zločinov, ki bi imeli versko ozadje.

Navdih za ekumenizem na koncilu naj bi papež dobil v Bolgariji

Mir in strpnost sta že leta 1925 naredila velik vtis na msgr. Angela Roncallija, tedanjega papeškega delegata in poznejšega papeža Janeza XXIII. Mnogi poznavalci pravijo, da je prav v Bolgariji dobil navdih za ekumenski vidik drugega vatikanskega koncila, zaradi česar so Bolgari naslov njegove okrožnice Pacem in terris (Mir na zemlji) izbrali za geslo tokratnega obiska papeža Frančiška.

Srečanja

V dveh dneh se bo papež srečal s predsednikom države, predstavniki oblasti, civilne družbe in diplomatskega zbora. Obhajal bo dve bogoslužji: enega v Sofiji, drugega pa v mestu Rakovski, med katerim bodo imeli v cerkvi Srca Jezusovega tudi slovesnost prvega svetega obhajila. Papež bo obiskal begunsko taborišče, patriarha in sveto sinodo, nato pa bo sledila osebna molitev pred prestolom sv. Cirila in Metoda v patriarhalni stolnici.

Po komunizmu je Bolgarija naredila velike korake

Kot je pojasnila Mihailova, je Bolgarija majhna država, 10 let je tudi članica Evropske zveze. Kot vse druge države se sooča z najrazličnejšimi napori in uspehi. Po težki komunistični preteklosti je Bolgarija naredila velike korake; pred njo je veliko izzivov, ki pa jih poskuša reševati na pozitiven način.

Darilo za papeža

Bolgari bodo svetemu očetu podarili tapiserijo, ki so jo izdelali v mestu Chiprovtsi, znanem po bolgarskih katoličanih, v katerem se je začela prva vstaja proti otomanski nadvladi. To območje namreč slovi po ročno izdelanih barvnih preprogah. Darilo za papeža sta izdelali dve tkalki, po maši v Rakovskem pa mu ga bo izročil tamkajšnji župan.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh