Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ComECE: med epidemijo ogrožena verska svoboda

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 05. 2020 / 11:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.05.2020 / 12:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

ComECE: med epidemijo ogrožena verska svoboda

Pri rahljanju ukrepov premalo upoštevanja možnosti vnovičnega obiskovanja bogoslužij.

Foto: splet

Komisija škofovskih konferenc pri Evropski zvezi (ComECE) meni, da je verska svoboda zaradi omejitev med epidemijo koronavirusa ogrožena. »Verska svoboda, vključno s svobodo udejanjanja vere, je temeljna pravica in resnična potreba za številne ljudi,« je poudaril glavni tajnik ComECE Manuel Barrios Prieto v izjavi, ki so jo včeraj objavili v Bruslju. Barrios Prieto je izjavo podal sredi razprav o rahljanju državnih ukrepov glede možnosti vnovičnega obhajanja javnih bogoslužij z verniki oz. odprtja cerkva v posameznih evropskih državah, kjer so bila ponekod svetišča zadnje tedne zaprta tudi za osebno molitev.

»Vnovično odpiranje cerkva,« je poudaril Barrios, bi morali izvesti v skladu s higienskimi zahtevami in s strani civilnih oblasti »v polnem spoštovanju in dialogu s cerkvenimi ustanovami«, to pa bi bilo treba storiti »na jasen in ne samovoljen način«.

Dialog med Cerkvami, Evropsko zvezo in narodnimi ustanovami je v trenutnih kriznih razmerah »odločilnega pomena«, poudarja ComECE. Zaradi naraščajoče pozornosti Evropske zveze do ohranjanja temeljnih pravic in pravne države v državah članicah bi morala koronavirusna politika izvajati tudi nadzor nad spoštovanjem temeljne pravice do verske svobode.

V nedavno objavljenih smernicah Evropske zveze za rahljanje in odpravljanje varnostnih ukrepov, sprejetih zaradi epidemije koronavirusa, očitno primanjkuje »upoštevanje možnosti vnovičnega obiskovanja bogoslužij,« je kritičen Barrios: »To je nerazveseljivo, saj je s tem zapostavljena ključna vloga religij v evropskih družbah.«

ComECE še poudarja, da vera ni zgolj »zasebna zadeva«, temveč ima tudi »javno in družbeno razsežnost«. To je jasno razvidno iz Listine Evropske zveze o temeljnih pravicah. »Trdovratna prizadevanja določenih sekularističnih dejavnikov proti vlogi religije v javnem življenju so lahko prispevala k potiskanju religije na obrobje v trenutni zdravstveni krizi,« so zapisali predstavniki ComECE.

Komisija opozarja, da »izbris temeljnih pravic v trenutnem kriznem kontekstu« ne sme postati »novo merilo«. Pravice, kot je ta do verske svobode, je treba »znova v celoti vzpostaviti takoj, ko bo to mogoče«.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh