Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek spreminja obred o umivanju nog

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 01. 2016 / 09:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančišek spreminja obred o umivanju nog

Pri obredu bodo odslej lahko sodelovale tudi ženske in dekleta.

Papež Frančišek je uradno spremenil obred umivanja nog na veliki četrtek tudi na ravni vesoljne Cerkve. Odslej bodo lahko pri obredu sodelovale tudi ženske in dekleta, nič več le pripadniki moškega spola. Na papeževo prošnjo je Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov objavila ustrezen odlok s podpisom njenega prefekta kardinala Roberta Sarahja.



Frančišek je v svojem pontifikatu – pa tudi pred izvolitvijo za papeža - pri obredu na veliki četrtek doslej že večkrat umival noge tako moškim kot ženskam. Papeži pred njim so v skladu z izročilom za ta bogoslužni obred vedno izbrali dvanajst duhovnikov.

V župnijah vesoljne Cerkve je bilo že doslej običajno, da so bili k obredu povabljeni verniki, ki so predstavljali župnijsko občestvo. Škofje so na veliki četrtek noge umivali duhovnikom ali moškim laikom. Simbolno dejanje spominja na dogodek, ko je Jezus pri zadnji večerji umil noge svojim učencem, da bi jim jasno pokazal, naj kristjani služijo drug drugemu.

Skupaj z omenjenim odlokom je Vatikan objavil tudi pismo papeža Frančiška kardinalu Sarahju, v katerem voditelj katoliške Cerkve pojasnjuje, kaj ga je spodbudilo k spremembi obrednika. O obredu je že dlje časa premišljeval, kar je kardinalu večkrat povedal tudi v osebnem pogovoru. Njegov namen je bil izboljšati določila odloka, »da bi se v polnosti izrazil smisel Jezusovih dejanj med zadnjo večerjo, njegovo darovanje do konca za zveličanje sveta, njegova brezmejna ljubezen«.

Po skrbnem razmisleku je prišel do zaključka, da bo v ta namen spremenil nekatera določila rimskega misala. »Odrejam torej, da se določila priredijo, tako da pri obredu umivanja nog ni več potrebno izbirati le med moškimi in fanti, ampak da lahko pastirji vesoljne Cerkve odslej v obred vključijo vse člane Božjega ljudstva.«

V skladu z odlokom lahko duhovniki za umivanje nog odslej izberejo reprezentativno skupino vernikov, »ki jo lahko sestavljajo moški in ženske, mladi in ostareli, zdravi in bolni, duhovniki, redovniki in redovnice ter laiki«. Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov je v ustrezni rubriki spremenila le en stavek v rimskem misalu. Namesto »izbranih mož«(za obred) je zdaj zapisano: »izbranih med Božjim ljudstvom«. Na odloku je datum 6. januar 2016, prvič pa ga bodo lahko uveljavili na letošnji veliki četrtek.

Vir: Kathpress / RV
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh