Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

God sv. Apolonije, zavetnice zobozdravnikov

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 04. 02. 2021 / 09:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2021 / 15:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
God sv. Apolonije, zavetnice zobozdravnikov

God sv. Apolonije, zavetnice zobozdravnikov

Svetnica, ki vam bo pomagala premagati strah pred zobozdravnikom.

FOTO: Pexels.


Apolonija je svetnica zgodnje krščanske dobe iz 3. stoletja, ki je živela v Aleksandriji. Verni kristjani so jo že od nekdaj zelo častili in se zatekali k njej kot priprošnjici zoper zobobol. Še danes velja za zavetnico zobozdravnikov.

Njeno mučenje – s surovimi udarci so ji namreč izbili zobe – je upodobilo mnogo umetnikov. Največkrat jo upodabljajo s palmo kot simbolom mučeništva v eni roki in z zobom v kleščah v drugi. Njeno podobo srečujemo v mnogih cerkvah po svetu in tudi v Sloveniji.


Sv. Apolonija, Muzej novejše zgodovine Celje. FOTO: Andrej Praznik.

O njenem življenju vemo zelo malo. Le toliko, kolikor jo omenja aleksandrijski škof sv. Dionizij v pismu o preganjanju kristjanov v Aleksandriji, med katerimi je bila tudi Apolonija.

Ohranjen je njegov zapis, v katerem piše: »Takrat so zgrabili tudi vsega občudovanja vredno starejšo devico Apolonijo in ji z udarci po čeljustih izbili vse zobe. Pred mestom so naložili grmado in ji pretili, da jo živo sežgo, če ne bo z njimi govorila brezbožnih besed. Ko si je izprosila trenutek in so jo izpustili iz rok, je urno skočila v ogenj in zgorela.«

Cerkev je to devico že od začetka častila kot mučenko. Ko je Apolonija videla, da se smrti, ki jo je njej prisodila pobesnela množica, ne more izogniti, jo je raje sama sebi naklonila. Sprejela je smrt, ki njeno ljubezen do Kristusa potrjuje v vdanosti in pokorščini.


Bezovica na Kraškem robu, podružnična cerkev sv. Apolonije, župnija Predloka. FOTO: Ivo Žajdela.

Slovenski statistični urad poroča, da ime Apolonija danes nosi zgolj 318 prebivalk Slovenije. Po letu 2011 je to ime skorajda povsem izginilo. Nekoliko več je prebivalk z imenom Polona, teh je 2672, čeprav tudi priljubljenost tega imena močno upada.


Besedilo v članku je delno povzeto po knjigi Leto svetnikov.

Preberite še:
- Sv. Neža
- Sv. Lucija
- Sv. Štefan
- Friderik Baraga
- Sv. Blaž

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh