Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

God sv. Neže: v Rimu blagoslovili jagnjeta

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 01. 2021 / 14:20
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2021 / 14:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
God sv. Neže: v Rimu blagoslovili jagnjeta

God sv. Neže: v Rimu blagoslovili jagnjeta

Iz volne jagnjet bodo stkali palije za nadškofe metropolite, imenovane v letošnjem letu.

Paliji FOTO: Vatican Media

V rimski baziliki sv. Neže so danes blagoslovili jagnjeta, iz katerih volne bodo stkani paliji za novoimenovane nadškofe metropolite. Tradicionalno slovesnost na god zgodnjekrščanske mučenke sv. Neže so obhajali v katakombah na Via Nomentana, ki nosijo njeno ime. Bog je izbral šibke, da bi osramotil močne, je med blagoslovom dveh belih, s cvetjem okrašenih jagnjet dejal Franco Bergamin, avguštinski opat v Lateranu.

Iz volne obeh živali, ki so ju k blagoslovu prinesli v košarah, bodo redovnice stkale ozke, s črnimi križi okrašene trakove, imenovane palije, ki jih papež podeljuje novim vodjem nadškofij, imenovanim v tekočem letu, njihov simbolni pomen pa je posebna vez med njimi in rimsko Cerkvijo. Ime Neže ali Agnes, ki naj bi po izročilu umrla v začetku 4. stoletja, v ljudskem izročilu povezujemo z latinskiz izrazom za jagnje (agnus).

Kot je v mašnem nagovoru še povedal opat Bergamin, je sv. Neža doživela »dvojno mučeništvo, za čistost in vero«. Mučenka že od časov prve Cerkve posebej nagovarja mlade. Tudi danes so kristjani poklicani k pričevanju, je opat svoj nagovor sklenil z mislijo na številne preganjane kristjane v sodobnem svetu.

Nalaganje
Nazaj na vrh