Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

H Gospodu je odšel upokojeni škof Jožef Smej

Objava: 22. 11. 2020 / 09:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2020 / 13:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
H Gospodu je odšel upokojeni škof Jožef Smej

H Gospodu je odšel upokojeni škof Jožef Smej

Za škofa je bil imenovan 25. aprila 1983 in 23. maja 1983. Upokojil se je 18. junija 2009.

FOTO: arhiv Družine


Nebeški Oče je k sebi poklical upokojenega mariborskega pomožnega škofa msgr. dr. Jožefa Smeja (15. februar 1922 – 21. november 2020), so sporočili iz Slovenske škofovske konference (SŠK). Za škofa je bil imenovan 25. aprila 1983 in pod geslom »Milosti polna, spomni se« posvečen slab mesec dni pozneje, 23. maja. Upokojil se je 18. junija 2009.

Msgr. dr. Jožef Smej se je rodil v Bogojini, v bogoslovje vstopil v Mariboru, končal pa ga je v Sombotelu, kjer je na praznik Brezmadežne, 8. decembra 1944, prejel mašniško posvečenje. Med letoma 1944 in 1948 je deloval kot kaplan v Dokležovju, Dobrovniku in Turnišču, nato je bil do leta 1969 sprva kaplan in pozneje župnik in dekan v Murski Soboti. Leta 1969 se je preselil v Maribor, kjer je opravljal službe stolnega kanonika, člana zbora škofovih svetovalcev, naddekana, stolnega prošta mariborskega stolnega kapitlja in generalnega vikarja.

Pri Slovenski škofovski konferenci je bil odgovoren za Slovenski ekumenski svet (SES), kot gost pa se je udeleževal tudi letnih plenarnih zasedanj Madžarske škofovske konference.


Naj mu bo Bog bogat plačnik in pravičen sodnik! FOTO: Tatjana Splichal


Njegovo življenjsko delo je – kot so zapisali pri SŠK – obsežno in vsestransko, saj se je poleg duhovniške in škofovske službe ukvarjal tudi s pesnjenjem, pisateljevanjem, prevajanjem in preučevanjem cerkvene zgodovine. Nenehno se je zanimal za kulturno preteklost in za življenje ljudi, ki so med Muro in Rabo stoletja ohranjali vero in slovenstvo. Napisal je več izvirnih znanstvenih in leposlovnih del, sodeloval pri prevajanju Bogoslužnega molitvenika, Zakonika cerkvenega prava, Svetega pisma stare in nove zaveze ter komentarjev k psalmom.

Poglabljal se je v življenje in delo dr. Franca Ivanocyja in njegovih sodelavcev, ki so v drugi polovici 20. stoletja obračali kolo zgodovine in kulture med Muro in Rabo. Bibliografija njegovih del obsega več kot 150 enot, znanstvene razprave so bile največkrat objavljene v Časopisu za zgodovino in narodopisje, v Zgodovinskem časopisu, Slavistični reviji in drugih zbornikih, pogosto pa je objavljal tudi v časopisu Stopinje.


Vir: Radio Ognjišče

Predsednik Borut Pahor mu je 31. marca 2016 podelil državno odlikovanje, red za zasluge, za življenjsko delo in bogat prispevek k duhovni nacionalni kulturi Slovencev. »Njegov opus ni namenjen le pripadnikom njegove verske skupnosti, nenehno se je zanimal za kulturo in ljudi, ki so med Muro in Rabo stoletja ohranjali svojo vero in narodnost. Pomemben prispevek k duhovni kulturi je dal tudi s svojo človeško držo. Velja za človeka visoke integritete, iskrenega zagovornika strpnosti in medsebojnega razumevanja, zaradi česar ima posebno mesto v srcu Slovencev, še posebno Prekmurcev, ki so ga uvrstili med osebnosti leta 2000,« je bilo zapisano v utemeljitvi.

V Studiu Siposh so leta 2016 posneli igrano-dokumentarni film »Kaplja na vedru«, ki prikazuje bogato osebnost škofa Smeja in predstavi njegovo živo pričevanje o času, v katerem je živel, in o delu, ki ga je opravil.


Leta 2016 mu je predsednik Pahor podelil red za zasluge za življenjsko delo in bogat prispevek k duhovni nacionalni kulturi Slovencev. FOTO: Ksenja Hočevar


Po upokojitvi je škof Smej bival v Mariboru, zadnja leta pa v Domu sv. Lenarta v Lenartu v Slovenskih Goricah.

"Zame je duhovništvo velika skrivnost. Je velika milost. Jezus Kristus je prihajal iz Judovega rodu. Duhovniki pa so prihajali iz Levijevega rodu. To pomeni, da je duhovnik po Melkizedekovem redu. O njem je bilo rečeno, da se ni rodil in ne umrl in je Najvišjemu daroval kruh in vino. S tem hočem povedati, da je duhovnik deležen Kristusovega duhovništva. S tem je namestnik Jezusa Kristusa, ima veliko odgovornost in poslanstvo," je škof Smej povedal v lanskem pogovoru za Družino.

Kot so sporočili iz Slovenske škofovske konference, bo pogreb škofa Smeja – zaradi izrednih epidemioloških razmer bo v ožjem krogu – v torek, 24. novembra 2020, v Bogojini. Verniki bodo lahko pogreb spremljali ob 15. uri v neposrednem prenosu na Radiu Ognjišče in na njegovi spletni strani. Posebna spominska slovesnost je načrtovana za čas, ko bodo izredne razmere lahko odpravljene, čas in kraj pa bosta objavljena naknadno.

Naj mu bo Bog bogat plačnik in pravičen sodnik! Gospod, daj mu večni pokoj. In večna luč naj mu sveti. Naj počiva v miru. Amen!


Vir: Studio Siposh

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh