Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hvalnica svetlobi, ljubezni in Bogu

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 20. 10. 2020 / 08:56
Oznake: Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.10.2020 / 06:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hvalnica svetlobi, ljubezni in Bogu

Hvalnica svetlobi, ljubezni in Bogu

V galeriji Družina je na ogled razstava del slikarke Mire Ličen (VIDEO).

V galeriji Družina je bilo v ponedeljek, 19. oktobra, zvečer, t. i. »tiho odprtje« razstave del slikarke Mire Ličen. Ob svojem življenjskem jubileju (konec maja je praznovala 70. rojstni dan) se je s ciklom slik poklonila Chiari Lubich, ustanoviteljici Gibanja fokolarov, ob stoletnici njenega rojstva. Slikarski cikel, poimenovala ga je V soju ljubezni Boga, je bil poleti že razstavljen v krstilnici piranske cerkve sv. Jurija, razširjen z več dodanimi deli pa bo do konca novembra na ogled še v galeriji Družina. Slikarka Ličnova se z razstavljenimi deli želi, kot je zapisal Silvester Gabršček, »oddolžiti za dar Chiarine karizme, ki jo vse življenje spremlja, spodbuja, bodri, navdihuje … Razstava izraža slikarkino vodilo hvaležnosti za dar Luči, katere odsevi iz razstavljenih umetnin sežejo v današnji čas in med nas.« (več o ustvarjalnem opusu Mire Ličen v tiskani Družini)


Slikarka Mira Ličen na odprtju razstave. FOTO: Tatjana Splichal



FOTO: Tatjana Splichal


Duhovnost Marijinega dela je Ličnovo močno zaznamovalo na življenjski in umetniški poti

O srečanju Mire Ličen in ustanoviteljice Marijinega dela je na razstavi spregovoril državni sekretar na Ministrstvu za kulturo Silvester Gaberšček in se spominjal začetkov, ko je sredi sedemdesetih let mlada slikarka brez verske vzgoje, velika iskalka odgovorov na bistvena življenjska vprašanja spoznala duhovnost Marijinega dela. Ličnovo je pritegnilo dvanajst stebrov duhovnosti, ki po besedah Gaberščka »živetemu krščanstvu dajejo posebno svežino in žar«. Duhovnost fokolarov je Ličnovo že v mladosti pritegnilo in jo »močno zaznamovalo na njeni življenjski in umetniški poti.«


Silvester Gaberšček, sekretar na Ministrstvu za kulturo in slikarkim dober prijatelj. FOTO: Tatjana Splichal


"Ustvarja iz sebe, izraža sebe. Je ekspresivno abstraktna"

Na »tihem odprtju« razstave je o ustvarjalnem opusu ene najpomembnejših slikark slovenske sakralne umetnosti spregovorila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. »Mira Ličen ustvarja iz sebe, izraža sebe. Je ekspresivno abstraktna. Je slikarka, ki prisega na barve, intenzivne, žareče, tople, simbolno sporočilne,« je dejala Stibilj Šajnova in ob veliki sliki Il lumine amoris Dei (v velikosti 470 x 210 cm) dejala, da »čeprav na sliki ni nič natančno določenega, pa vendar slika učinkuje kot veličastna hvalnica svetlobi in ljubezni, kot molitev in poklon Bogu.«


Likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. FOTO: Tatjana Splichal


Škof Jurij Bizjak: "Hvala slikarki za veličastno delo, ki ga opravlja"

Razstavo bi v običajnih okoliščinah odprl koprski škof Jurij Bizjak, ki je letošnjo pomlad Miri Ličen podelil najvišje priznanje koprske škofije, odličje sv. Jožefa. Zaradi epidemije je spremljal tiho odprtje na daljavo, v Ljubljano pa je poslal nagovor, v katerem je slikarki čestital »za veličastno delo, ki ga opravlja«, in se ji zahvalil »za svetlobo, ki jo ustvarja in nam jo podarja.« (spodaj nagovor objavljamo v celoti)


Razstava bo v Galeriji Družina na ogled do konca novembra. Ob razstavi je izšel tudi katalog z nagovori in izbranimi meditacijami Chiare Lubich. FOTO: Tatjana Splichal


Nagovor škofa Jurija Bizjaka:

Stvarnik zemlje in neba je svoje delo začel z besedama: Bodi svetloba! (1 Mz 1,3). Prav tako smemo reči tudi o akademski slikarki gospe Miri Ličen, da tudi sama začenja uresničevati svoja platna in zbirke z istima besedama: Bodi svetloba! Med glavne značilnosti vseh njenih umetniških del namreč brez dvoma spadajo zaganjajoči se gejziri in padajoči slapovi svetlobe, ki se v stotih odtenkih in različicah poganjajo in vsipajo iz vseh njenih izdelkov in stvaritev.

'Bog je ljubezen,' piše apostol Janez (1 Jn 4,8), zato v njenih slikah upravičeno iščemo najprej podobo Boga in obrisi njenih slik nam med drugim kličejo v spomin tudi opis Boga pri preroku Ezekielu, ki velja za pisca z najbolj bujno domišljijo. Njegov opis Boga pa se glasi: 'In videl sem nekaj kakor blesteč sijajnik, kakor ognjen obod okoli njega, od dela, ki je bil videti kakor njegova ledja, in navzgor; in od dela, ki je bil videti kakor njegova ledja, in navzdol, sem videl nekaj kakor ogenj, in svetloba je bila okoli njega. Kakor mavrica na oblaku ob deževnem dnevu, taka je bila svetloba okoli njega. – Takšna je bila prikazen tega, kar je podoba Gospodovega veličastva. Ko sem to videl, sem padel na svoj obraz in poslušal glas, ki je govoril' (Ez 1,27-28).



Apostol Janez pa piše: 'V tem je ljubezen: ne, da smo mi ljubili Boga, temveč, da je on nas ljubil in poslal svojega Sina v spravo za naše grehe' (1 Jn 4,10). 'Mi torej ljubimo, ker nas je on prej ljubil' (1 Jn 4,19). Zato v obrisih in opisih Boga upravičeno iščemo tudi vsak svojo podobo: podobo posameznika, podobo skupnosti, podobo človeštva. Prerok Izaija se obrača na prestolnico Jeruzalem, ki je metropola in mati izvoljenega ljudstva stare zaveze, in pravi: 'Vstani, zasij, kajti prišla je tvoja luč in Gospodovo veličastvo je vzšlo nad teboj. Kajti glej, tema pokriva zemljo in megla ljudstva, nad teboj pa vzhaja Gospod in njegovo veličastvo sije nad teboj. Narodi bodo prišli k tvoji luči, kralji k siju tvoje zarje' (Iz 60,1-3). – Veličasten opis prestolnice obljubljene dežele!

Prestolnica Jeruzalem stare zaveze pa je tudi metropola in mati izvoljenega ljudstva nove zaveze, je tudi nebeška prestolnica naše večne domovine, zato apostol Janez piše v knjigi Razodetja: 'Svetišča nisem videl v njej; zakaj njeno svetišče je Gospod, Bog, vladar vsega, in Jagnje. In prestolnica ne potrebuje ne sonca ne lune, da bi ji svetila; kajti razsvetljuje jo Božje veličastvo in njen svetilnik je Jagnje. In narodi bodo hodili v njeni svetlobi in kralji zemlje bodo prinašali vanjo svoj sijaj. Njena vrata se podnevi ne bodo nikoli zapirala, kajti tam noči ne bo. Vanjo bodo prinašali slavo in čast narodov' (Raz 21,22-26). – Veličasten opis prestolnice nebeškega kraljestva!

Akademski slikarki gospe Miri Ličen iskreno čestitamo za veličastno delo, ki ga opravlja, in se ji zahvaljujemo za svetlobo, ki jo ustvarja in nam jo podarja, kakor piše prerok Malahija: 'Toda vam, ki se bojite mojega imena, zasveti sonce pravičnosti z rešenjem v svojih žarkih!' (Mal 3,20). Naj tudi iz pričujoče zbirke v spomin na ustanoviteljico Gibanja fokolarov Chiaro Lubich sije sonce pravičnosti in naj svetu prinaša rešenje v svojih žarkih. – Jurij Bizjak, koprski škof

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh