Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Imejmo košček narave kar doma!

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 13. 04. 2021 / 08:34
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2021 / 15:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Imejmo košček narave kar doma!

Imejmo košček narave kar doma!

Vrtičkanje sredi mestnega vrveža ni le popularno, pač pa tudi koristno, praktično in zdravo.

FOTO: Unsplash.


Čas epidemije je pokazal, kako zelo potrebujemo bližino narave. To še posebno velja za posameznike in družine, ki živijo v mestu in so od narave bolj oddaljeni.

Pri marsikom se je v preteklem letu pokazala želja, da bi »imel košček narave doma«, hkrati pa je zelo priročno, da lahko kar med kuhanjem skočimo na balkon po potrebno zelenjavo ali zelišče.

Pomembno je, da si pred začetkom vrtnarjenja vzamemo nekaj časa za razmislek. Izbranim rastlinam pravočasno pripravimo ustrezne razmere za rast in z nekaj truda bomo zelo hitro uživali v lastnem pridelku različne zelenjave.

Najprej presodimo, kakšna je lega naše terase ali balkona. Je na sončni ali na senčni strani? Je okolje, kjer živimo, pogosto vetrovno ali vlažno?

Rastline namreč za zdravo rast potrebujejo dovolj sonca in zraka, pa tudi dovolj prostora, zato jih ne sadimo pregosto in jim dajmo možnost, da se lepo razrastejo.


FOTO: Pexels.

Najbolj priljubljen je paradižnik

Na balkonu lahko z nekaj ustvarjalnosti in ob pravilni negi gojimo zelo raznovrstne rastline. Med najbolj priljubljene balkonske rastline gotovo sodi paradižnik, sledijo mu kumare, grah, paprika, čili, jajčevci, bučke, čebula, česen, manjkati pa ne smejo niti začimbe, kot so peteršilj, bazilika, drobnjak, rožmarin, žajbelj, meta ali melisa.

Če ste ljubitelji gozdnih sadežev, lahko posadite tudi jagode, borovnice ali maline, za lepši videz pa dodajte še kakšno cvetje, ognjič ali sivko.

Vsekakor ne bodimo preveč eksotični, držimo se pravila »manj je več« in posadimo stvari, ki so tudi sicer stalnica v naši kuhinji. Premislimo še, koliko časa smo pripravljeni posvetiti svojemu balkonskemu vrtičku.


FOTO: Pexels.

Dovolj prostora

Če je naš balkon res majhen, je zelo pomembno, da izberemo ustrezno posodo ali naredimo mobilno gredo. Zelišča in listno zelenjavo lahko zasadimo v uporabne lesene zabojčke in jih postavimo na tla.

Če pa želimo, da bo vrtnarjenje manj naporno, jih položimo na leseno mizo, kjer bo višina za delo prijetnejša. Posode in lonci so lahko iz različnih materialov: glineni, plastični, kovinski, leseni ... Vsekakor je najboljša izbira kateri izmed naravnih materialov.

Prostor za rast rastlin lahko povečamo tako, da ustvarimo vertikalni vrtiček. Kar nekaj idej za tako postavitev najdemo na spletu, pri tem pa potrebujemo le kanček ustvarjalnosti in ročnih spretnosti.

Še en potreben pomislek pred ureditvijo vrta na balkonu je, kam bomo pospravili vrtno orodje. Običajno imamo za orodje poseben prostor ali lopo, ker pa tega, zlasti če stanujemo v bloku, najbrž nimamo, je najboljše, da na balkonu ali v stanovanju pripravimo še majhno omarico, kamor bomo shranili motiko, grabljice, lopatico, škarje, rokavice, zalivalko za rože, pa tudi zemljo, gnojila in vse ostale pripomočke, ki jih bomo uporabljali.


FOTO: Pexels.

Vzgoja za otroke in vnuke

Imeti vrt v mestu je ne samo popularno, pač pa predvsem koristno, priročno in zdravo. Ukvarjanje z rastlinami in skrb zanje dobro vplivata tudi na naše počutje.

Vrtovi na balkonu so postali že kar nekakšna stalnica, saj spoznavamo, da je tudi na balkonih mogoče vzgojiti vsaj nekaj hrane za lastne potrebe. Ob vsem tem pa so priročni vrtički na balkonu idealna priložnost, da o rasti zelenjave in rastlin poučimo svoje otroke in vnuke.

Najboljše je, da imajo tudi najmlajši rezerviran svoj košček balkonskega vrta, kjer bodo lahko brez skrbi ustvarjali, se spoznavali z naravo in z navdušenjem opazovali rast rastlin. Saj vemo, da otrokom največjega veselja ne prinašajo kupljene igrače, pač pa stvari, ki jih uspejo ustvariti z lastnimi rokami in trudom.


Prispevek je bil v celoti objavljen v novi številki tednika Naša Družina (16/2021).

Preberite še:
- Ekofrajerji [VIDEO]
- Gregorjevo: Pomlad je tu!
- Znam sam!

Kupi v trgovini

Zapuščeni Jezus
Duhovna rast
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh