Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Judovsko-krščanski viri in razsežnosti dialoga

Za vas piše:
Jana Podjavoršek
Objava: 27. 01. 2021 / 14:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.01.2021 / 15:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Judovsko-krščanski viri in razsežnosti dialoga

Judovsko-krščanski viri in razsežnosti dialoga

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta.

Logotip simpozija Judovsko-krščanski viri in razsežnosti dialoga sta skici dveh oljenk iz Biblične arheološke zbirke Teološke knjižnice Maribor. Dve oljenki, obrnjeni druga proti drugi, predstavljata dva monoteizma v dialogu. AVTOR skic: Andrej Preložnik; oblikovanje: Samo Skralovnik



Enota teološke fakultete v Mariboru in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor sta ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta (predlog za branje: Fotograf iz Auschwitza) pripravila virtualno predstavitev posebne številke revije Edinost in dialog ter predavanje dr. Milene Mileve Blažić Holokavst v izobraževanju – izločitev Dnevnika Ane Frank iz učnega načrta za slovenščino (2019).

»Na teološki fakulteti si že nekaj časa prizadevamo na tem področju in smo judovstvo postavili kot konstitutivni element našega proučevanja, da ne bi judovske misli samo postavljali v današnji čas, vzpostavljali dialoga s to mislijo in teologijo, ampak da bi šli tudi k samim izvorom, koreninam judovske misli, da bi lahko gojili akademsko sfero tega dialoga v našem prostoru,« se veseli vsakršnega sodelovanja s sorodnimi institucijami izredni profesor Maksimilijan Matjaž, predstojnik katedre za Sveto pismo in judovstvo na Teološki fakulteti, v prepričanju, da je študij korenin naše kulture lahko naši družbi v veliko pomoč. »Z veseljem smo to številko, in bomo še nekaj prihodnjih, posvetili prav tej temi kot eni pomembnih v sodobnem času.« Posebno izdajo revije Edinost in dialog, ki izhaja že od leta 1927, je predstavil docent na Katedri za Sveto pismo in judovstvo Samo Skralovnik: »Revija je bila vedno zavezana ekumenizmu, s posebno izdajo v pripravi na mednarodni simpozij Judovsko-krščanski viri in razsežnosti dialoga pa je prešla že v medreligijski dialog.« Predstavil je tudi bogato vsebino posebne izdaje revije, drugo številko letnika 75 (2020), ki je obeležila 55. obletnico objave koncilske izjave Nostra Aetate, ki je omogočila sistematičen dialog med Katoliško cerkvijo in judovstvom, poudari pa tudi poseben status judovsko-katoliškega dialoga.


Logotip simpozija. AVTOR skic: Andrej Preložnik; oblikovanje: Samo Skralovnik


Revija je dostopna TUKAJ.

Samo Skralovnik je na kratko predstavil tudi mednarodni simpozij, ki so ga zaradi epidemije prestavili na april 2021 v upanju, da bo lahko potekal v živo.

Več TUKAJ.

V nadaljevanju virtualnega srečanja je dr. Milena Mileva Blažić, profesorica na oddelku za razredni pouk na Pedagoški fakulteti, ki deluje tudi kot literarna zgodovinarka, v svojem predavanju Holokavst v izobraževanjuizločitev Dnevnika Ane Frank iz učnega načrta za slovenščino predstavila bogato vsebino Dnevnika Ane Frank in razloge, da je knjižno delo ponovno uvrščeno v učni načrt.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh