Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Koch mlade teologe spodbuja k ekumenizmu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 10. 2013 / 08:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Koch mlade teologe spodbuja k ekumenizmu

Kardinal Koch mlade teologe spodbuja k ekumenizmu

Predsednik Papeškega sveta za edinost med kristjani »trpi, ker kristjani sploh niso več zaskrbljeni zaradi medsebojnih razkolov.«

Kardinal Kurt Koch, predsednik Papeškega sveta za edinost med kristjani, je člane komisije Pro Oriente mladih pravoslavnih in katoliških teologinj in teologov spodbudil, naj uradni katoliško-pravoslavni dialog spremljajo s »kritičnimi vprašanji«, kot je v izjavi za javnost sporočila ustanova Pro Oriente. Kardinal v rimski kuriji se je na povabilo 16 članov komisije, osmih katoliških in osmih pravoslavnih teologinj in teologov iz različnih držav, udeležil njihove delovne seje na Dunaju.

Kardinal je na srečanju dejal, da pogreša žgoče hrepenenje ločenih kristjanov po edinosti: »Najbolj trpim, ko vidim, da kristjani sploh niso več zaskrbljeni zaradi medsebojnih razkolov.« Kardinal to povezuje tudi s postmoderno miselnostjo, ki je zaljubljena v raznolikost in vsako prizadevanje za edinost ocenjuje kot »sumljivo«. Kljub temu bi morali vprašanje o edinosti kristjanov »s prijazno odločnostjo« vedno znova postavljati. Kristus je v svojih poslovilnih govorih vedno izražal željo po edinosti, »zato da bo svet veroval«. Ravno v današnjem sekulariziranem svetu je potrebno, da kristjani skupaj pričujejo sporočilo evangelija. To skupno pričevanje je sicer mogoče že sedaj, četudi še nismo znova dosegli evharistične skupnosti.

V pogovoru z mladimi teologi je kardinal izrazil veselje, da komisija Pro Oriente gradi most med generacijami in naprej razvija že dosežene sporazume v ekumenskem dialogu.

Na vprašanje nekega pravoslavnega udeleženca srečanja je kardinal Koch poudaril, da polaga visoke upe na »Vsepravoslavni cerkveni zbor«, katerega priprave so v teku že petdeset let. Kot je dejal, moli za to, da bi do zbora čim prej prišlo. Pravoslavne Cerkve bi s tem cerkvenim zborom dokazale, kako je iz njihovega izročila moč živeti edinost. To bi pomenilo »velik korak« za celotno krščanstvo.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh