Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karitas med epidemijo pri razdeljevanju pomoči nima težav

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 03. 2020 / 06:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2020 / 09:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karitas med epidemijo pri razdeljevanju pomoči nima težav

Karitas med epidemijo pri razdeljevanju pomoči nima težav

Skladišča so založena, pomoč dopolnjujejo z drugimi nujnimi artikli.

Foto: Tatjana Splichal


Na včerajšnji drugi videokonferenci predstavnikov Slovenske in škofijskih karitas iz vseh sedmih škofij so poročali, da pri rednem razdeljevanju hrane iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim v času epidemije novega koronavirusa nimajo težav. Razdeljevanje od prejšnjega tedna poteka po prilagojenem protokolu v času epidemije. Skladišča so primerno založena, pomoč huje materialno ogroženim gospodinjstvom dopolnjujejo tudi z drugimi nujnimi artikli. Začasno so ukinili redne obiske starejših na domu in v domovih, še vedno pa za nujne primere v Celju in Novem mestu izposojajo bolniške in invalidske pripomočke.

Malo izrednih primerov, povezanih z epidemijo

Minuli teden so beležili le manjše število izrednih primerov materialne pomoči starejšim in ranljivim, ki so bili neposredno povezani z razglašenimi ukrepi ob epidemiji. Tovrstno pomoč so koordinirali občinski štabi civilne zaščite oziroma občine.

Primanjkuje razkužil in mask

Vsi socialno-varstveni programi Karitas delujejo po navodilih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Od prejšnjega tedna so zaprti vsi dnevni centri, centri za mlade, ljudske kuhinje in podobni programi. Izvajajo oskrbo v ustanovah z namestitvijo, v materinskih domovih, varnih hišah in skupnostih za zdravljenje odvisnih. Za brezdomce organizirajo hladne obroke, v zavetiščih je gibanje brezdomcev omejeno. Tudi na Karitas, kot vse službam, še vedno primanjkuje osnovnih zaščitnih sredstev, predvsem razkužil in mask.


Pogovor z novim generalnim tajnikom Slovenske karitas Petrom Tomažičem si preberite v novi Družini. Foto: Tatjana Splichal



Najranljivejši se v novih razmerah ne znajdejo

»Trenutno je največja notranja stiska zaradi negotovosti, ki pa se tudi postopno umirja. Socialno ogroženi, duševno ranljivi in osamljeni ljudje so najbolj prizadeti. V novih razmerah se ne znajdejo. Skušamo jih priklicati, pomiriti in jim zagotoviti, da lahko, kadar potrebujejo, vedno prejmejo hrano in drugo najnujnejše. V nekaterih škofijskih Karitas – v Celju, Ljubljani in na Primorskem – so za svoje uporabnike odprli tudi posebne številke, kamor jih vedno lahko pokličejo. Številke so objavljene TUKAJ,« pojasnjuje novi generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič (pogovor z njim si preberite v novi številki Družine).

Že več kot 280 prostovoljcev

V sklopu YoungCaritas pa v projektu »Naš kraj naše srce« še naprej iščejo mlade prostovoljce, ki se vpišejo v bazo. Doslej se jih je javilo že več kot 280, nekateri že pomagajo pri rednem razdeljevanju pomoči Karitas v svojem kraju, drugi pa bodo aktivirani, če bo to potrebno za izredne primere, povezane z epidemijo.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh