Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjiga o župniji Vinica

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 02. 05. 2021 / 13:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.05.2021 / 18:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Knjiga o župniji Vinica

Knjiga o župniji Vinica

V Vinici so predstavili knjigo o župniji Vinica, predstavitev je bila zaradi epidemije zelo okrnjena.

Župnijska cerkev Najdenja sv. Križa v Vinici, zadaj na hribu, Marijina božjepotna cerkev na Žežlju. FOTO: arhiv Župnije Vinica



V petek, 30. aprila, so v župnijski cerkvi v Vinici predstavili knjigo z naslovom »Opevam tvojo zvestobo, gospod«. Izdali so jo ob 750-letnici župnije, uredil jo je Vladimir Starešinič, izdala pa Župnija Vinica.

Knjiga velikega formata obsega 312 strani, je delo različnih avtorjev, v njej pa je objavljenih tudi veliko fotografij. Na prvih sto straneh je zgodovinar Janez Weiss podrobno predstavil zgodovino Vinice in njene župnije. Delo, iz katerega se zrcali velik raziskovalni napor, je izčrpno in vsebinsko zelo bogato. Prikazal je vse zgodovinske vidike in akterje, ki so oblikovali viniško preteklost.

Marijina Božja pot na Žežlju

Marinka Dražumerič je predstavila Marijino Božjo pot oziroma cerkev Marijinega imena na Žežlju nad Vinico. Zanimiv je krajevni izraz posvetálišče, ki ga uporabljajo za jesensko žegnanje, najpomembnejši in najbolj slovesni romarski shod na Žežlju.

France Baraga piše o tabli s pesmijo Ogledalo duhovnikov v cerkvi na Žežlju.

Jože Rački in Vladimir Starešinič sta predstavila cerkve in cerkvene znamenitosti v župnijah Vinica in Sinji Vrh, skupaj deset cerkva in grajsko kapelo v Vinici.


Viniške narodne noše v viniški cerkvi. FOTO: arhiv Župnije Vinica


Ista avtorja sta osvetlila duhovne poklice iz župnije od 17. do 20. stoletja, še posebej pa sta opisala delovanje viniškega župnika Franca Kastelica.

V posebnem prispevku je Vladimir Starešinič raziskal življenje, duhovniško pot in nasilno smrt p. Ivana Salmiča. 14. novembra 1943 so ga na Žežlju umorili partizani.

V vseh delih knjige je objavljenih veliko fotografij

Jože Rački (župnik med letoma 1998 in 2013) in sedanji viniški župnik Anton Gnidovec (v Vinici je od leta 2013) sta opisala čas velike obnove od leta 1998 do 2020, od pastorale do obnove cerkvenih objektov. Župnik Gnidovec je posebej podal sedanji utrip župnije.

Čeprav je veliko fotografij objavljenih v vseh delih knjige, pa jih je pri prikazu župnije v zadnjem obdobju še posebej veliko.

Knjiga »Opevam tvojo zvestobo, gospod« je poklon globoke hvaležnosti za Božji blagoslov duhovni družini, ki se imenuje župnija (Vinica) in jo Gospod varuje že 750 let.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh