Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komentar: Pet planetov

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 21. 12. 2020 / 05:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2020 / 15:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komentar: Pet planetov

Komentar: Pet planetov

Kako bi se dalo udejanjiti družbeni nauk Cerkve? Neizogiben sklep je bil, da je treba začeti pri sebi.

Avtorica komentarja je Barbara Kastelec, koordinatorka revijalnega programa pri založbi Družina. FOTO: Tatjana Splichal



Ob prebiranju okrožnice Vsi smo bratje, ki jo v kratkem pričakujemo v slovenskem jeziku, mi je adventni čas zastavil vprašanje, na katere pridobitve zahodnega udobja sem še posebej navezana.

Okrožnica namreč pravi, da če en del sveta izkorišča vse, kar ima planet ponuditi, in se ob tem obnaša, kakor da ubogih ne bi bilo, to pušča neizogibne posledice in prej ali slej izbruhne v obliki nasilja. Okoljevarstvenik Dušan Plut je v nedavnem intervjuju dejal, da če bi vsi prebivalci tega planeta po porabi naravnih virov in obremenjevanju okolja živeli tako, kot živi povprečen prebivalec ZDA, bi potrebovali kar pet planetov.

Brez česa bi bilo zelo težko? Pomivalni stroj, pralni stroj, štedilnik, sesalnik, hladilnik, pa računalnik in telefon, voda iz pipe so nujni zavezniki zaposlenih družin. Nepredstavljivo bi bilo tudi brez delujočih podpornih sistemov – brez šole, zdravstva, komunalne in prometne infrastrukture ...


Letošnji advent je nadvse tesnoben, a ima to dobro sporočilo, da se da preživeti brez potrošniške mrzlice. FOTO: Tatjana Splichal


Vest bi se nam lahko začela oglašati, ko v diskontu kupimo narezan sir, pakiran v plastiko. Z nakupom v trgovini z delikateso bi podprli delovno mesto, saj je za rezanje potreben človek. Vsaj zase lahko rečem, da odkar so v našem kraju odprli tržnico, nimam več pravega izgovora, da ne bi kupila doma pridelane zelenjave. A bi morala bolje načrtovati našo porabo in se manj zanašati na 'last minute' možnost nakupa. Tako je teden okrog in domov prikorakam z vrečko paprike iz Španije in kitajskim česnom. Najtrši pogajalski oreh je možev predlog, da bi imeli le en družinski avto. Nerodna reč, tu se sesujejo moji dobri nameni. Bližnjice, med njimi tudi moje, ustvarjajo potrebo po petih planetih. A teh ni in Jezus se ni rodil na Zemlji št. 4, ampak na tej, ki si jo moramo deliti z vsemi brati in sestrami, pa tudi z ovcami, volom in oslom, če naštejem samo tiste živali, ki imajo privilegij biti ob jaslicah. Količina plastike je presegla težo vseh kopenskih in morskih živali, razkriva študija v reviji Nature. Papež opozori na virus, ki je nevarnejši od vseh drugih, na virus individualizma. Pravi, da si moramo postaviti nova pravila uspešnosti. Uspeh je, ko znamo v svoje dejavnosti vključiti manj talentirane, ko ljudje z obrobja dobijo priložnost za delo, ko je otrokom omogočeno šolanje, ko vsak lahko dobi zdravstveno oskrbo ... V prihodnje se ne bo dalo izogniti mešanju in srečevanju različnih kultur, priseljevanje se bo nadaljevalo. Ustvarjenje zidov tega ne bo zaustavilo, zato bomo v prednosti, če bomo inovativni v iskanju sožitja. Verujočim se ni treba bati, da bomo izgubili svojo identiteto, nasprotno, bodimo evangeljski in ne moremo zgrešiti poti.

Letošnji advent je nadvse tesnoben, a ima to dobro sporočilo, da se da preživeti brez potrošniške mrzlice. Spletno prebiranje papeževe okrožnice na povabilo Socialne akademije in pobude Aktivator nam je udeležencem prineslo zanimiv preplet idej, kako bi se dalo udejanjiti družbeni nauk Cerkve, neizogiben sklep je bil, da je treba začeti pri sebi.
_ _ _

*Prispevek je bil sprva objavljen v rubriki Logos v božični Družini (51-52/2020).*

*Družina na facebooku TUKAJ.*

*Družina na twitterju TUKAJ.*
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Komentar: Kaj je naša orientacijska točka?

Logos: Iznajdljiva bližina

Komentar: V resnici pa prideš v pivovarno

Komentar: Koga pričakujemo?

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh