Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komentar: Zakaj se je zgodil množični drugi val epidemije?

Za vas piše:
Pavel Poredoš
Objava: 10. 11. 2020 / 13:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2020 / 13:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komentar: Zakaj se je zgodil množični drugi val epidemije?

Komentar: Zakaj se je zgodil množični drugi val epidemije?

Z nesprejemanjem ukrepov smo soodgovorni za obolevanje in umiranje naših bližnjih.

Zdaj je bolj kot kdajkoli prej čas, da udejanjamo največjo zapoved o ljubezni in spoštovanju bližnjega. FOTO: Tatjana Splichal



Pandemija s covidom-19, ki je pretresla svet, tudi Sloveniji ni prizanesla. Čeprav nas je prvi val epidemije presenetil, smo ga z odločnimi preventivnimi ukrepi, ki jih je sprejemala vlada na podlagi strokovnih priporočil, uspešno zajezili. Pri tem je bila Slovenija ena najuspešnejših držav v Evropi. Morda je bil kakšen ukrep nesorazmeren z nevarnostjo, ki jo predstavlja okužba s koronavirusom, a taka preventiva je edina možnost preprečevanja epidemije večjih razsežnosti.

Žal pa so se že ob koncu prvega vala epidemije in zlasti še potem, ko je bila epidemija preklicana, začele pojavljati kritike preventivnih ukrepov. Govorilo in pisalo se je, da so ti ukrepi nesmiselni in da služijo predvsem interesom vladne politike, ki si želi podrediti in nadzirati svoje državljane. Predstavniki leve politične opcije so celo grozili z ustavnimi obtožbami na račun nekaterih ukrepov. Vzniknila so gibanja na čelu s »kolesarji«, ki so z namenom, da zrušijo vlado, ostro nasprotovali vladnim ukrepom. Očitno so hoteli izničiti uspehe, ki jih je pri preprečevanju širjenja epidemije med prvim valom dosegla vlada, in to ne glede na žrtve. V takem vzdušju vladi ni preostalo drugega, kot da je ukrepe, ki jih je sprejemala na osnovi strokovnih priporočil, postopoma sproščala. Meje so se odprle in tako se je začel ponovni množični vnos okužb iz tujine, na začetku predvsem iz Hrvaške. Če bi ukrepe sprejemala medicinska stroka, bi bili ti še bolj rigorozni. Toda vlada je zaradi javnega mnenja, ki so ga v dobršni meri oblikovali mediji, morala sprejemati določene kompromise in postopoma sproščati nekatere ukrepe, sicer bi se »kolesarjem« pridružil velik del Slovenk in Slovencev.

Mediji so med prvim valom epidemije odigrali zelo pomembno vlogo pri ozaveščanju prebivalstva in pri realizaciji preventivnih ukrepov. Toda v obdobju relativnega mirovanja epidemije so isti mediji (tudi osrednji) vnašali dvome o učinkovitosti in smiselnosti preventivnih ukrepov. Bili smo priča soočenj strokovnjakov in posameznikov, ki so preboleli covid-19, z nasprotnimi mnenji. Žal so pri teh sporočilih (nasprotovanju) sodelovali tudi posamezni zdravniki, ki so se tako pridružili laičnim nevernim Tomažem in govorili o zarotah ter sporočali, da je covid-19 minoren zdravstveni problem. Takšne trditve niso temeljile na preverjenih strokovnih izhodiščih, ki so vodilo zdravnikovega ravnanja, ampak je šlo za zavajanje javnosti. Dogajalo se je, da so tisti, ki so nasprotovali ukrepom in omalovaževali covid, dobili več medijskega posluha kot medicinski strokovnjaki. Pri tem je vodila oddaja Tarča. Zaradi vseh teh dejavnikov smo sredi drugega vala epidemije neslutenih razsežnosti, ki je že in bo v prihodnje zahteval še veliko življenj. Zanimivo pa je, da tisti, ki so nasprotovali ukrepom in celo pripravljali tožbe proti določenim ukrepom, sedaj krivijo vlado, da je prepozno reagirala oz. da so bili preventivni ukrepi prezgodaj odpravljeni. Naj razume, kdor pač more.


Avtor komentarja je prof. dr. Pavel Poredoš, nekdanji dolgoletni predsednik Slovenskega zdravniškega društva. FOTO: Bogomir Štefanič


Povsem razumem tiste, ki so jih ukrepi, povezani z epidemijo, hudo prizadeli; številni so ostali brez služb, podjetniki brez prihodkov, šolstvo doživlja težke trenutke itn. Toda ti ukrepi so namenjeni zaščiti življenj, kar mora imeti absolutno prednost pred političnimi in ekonomskimi interesi. Sprašujem se, ali tisti, ki zaradi lastnih egoističnih interesov nasprotujejo ukrepom, kdaj pomislijo na to, da zaradi covida ljudje množično umirajo in da pri tem nihče ni izvzet. Poleg tega priporočam, da kdaj pomislijo na to, v kako težkih razmerah delajo zdrav­stveni delavci in druge službe, ki so odgovorne za udejanjanje preventivnih ukrepov. Z nesprejemanjem ukrepov smo soodgovorni za obolevanje in umiranje naših bližnjih. Neodgovorno ravnanje posameznikov prispeva k izredno težkim razmeram v naših bolnišnicah in domovih za ostarele, ki že pokajo po šivih. Prihodnost je odvisna od nas vseh in našega ozaveščanja.

Zdaj je bolj kot kdajkoli prej čas, da udejanjamo največjo zapoved o ljubezni in spoštovanju bližnjega.
_ _ _

*Prispevek je objavljen v rubriki Odmevi v tedniku Družina (46/2020).*

*Družina na facebooku TUKAJ.*
_ _ _

PREBERITE ŠE:

Šola solidarnosti do starejših

Kultura srečanja

Kam nas pelje COVID?

Odmev iz nemirne deželice

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh