Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavitev poslanice Kultura skrbi kot pot miru

Za vas piše:
Manica Ferenc
Objava: 29. 12. 2020 / 15:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.12.2023 / 08:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predstavitev poslanice Kultura skrbi kot pot miru

Predstavitev poslanice Kultura skrbi kot pot miru

Predstavljena poslanica papeža Frančiška za 54. svetovni dan miru, ki ga obhajamo 1. januarja.

Papež Frančišek je poslanico ob svetovnem dnevu miru, ki ga Katoliška cerkev obeležuje 1. januarja, tokrat naslovil Kultura skrbi (odgovornosti, zavzetosti) kot pot miru. Dogodki iztekajočega leta naj po mnenju papeža učijo, kako pomembno je skrbeti za druge in za stvarstvo, da bi gradili družbo, ki temelji na bratskih odnosih.



Papež se v poslanici ni izognil hudi zdravstveni krizi covida-19, ki je zaznamovala leto 2020 in celotno človeštvo, kar je še poslabšalo med seboj močno povezane krize, kot so podnebna, prehranska, gospodarska in migracijska, ter povzročilo hudo trpljenje in stiske. Odgovorne v politiki in v zasebnem sektorju poziva, »naj sprejmejo ustrezne ukrepe za zagotovitev dostopa do cepiva proti covidu-19 in do bistvenih tehnologij, ki so potrebne za pomoč bolnikom in vsem tistim, ki so najbolj revni in najbolj krhki«. Nadškof Zore je izpostavil naslov poslanice Kultura skrbi, ki predstavlja dejavno oblikovanje najprej samega sebe, potem pa odgovorno tudi resničnosti okoli nas v prizadevanju, skrbi za druge.


Manica Ferenc iz založbe Družina, nadškof Zore in urednik zbirke Cerkveni dokumenti Rafko Valenčič

Poudaril je, da moramo vsi sodelovati, »da bi napredovali proti novemu obzorju ljubezni in miru, bratstva in solidarnosti, medsebojne podpore in vzajemnega sprejemanja. Ne popuščajmo skušnjavi brezbrižnosti do drugih, zlasti do najslabotnejših; ne navadimo se pogledati stran, ampak si vsak dan konkretno prizadevajmo za oblikovanje skupnosti, ki jo sestavljajo bratje, ki se med seboj sprejemajo in skrbijo drug za drugega.«


Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh