Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Luč miru iz Betlehema tudi v koronaletu po vsej Evropi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 11. 2020 / 09:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2020 / 10:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Luč miru iz Betlehema tudi v koronaletu po vsej Evropi

Luč miru iz Betlehema tudi v koronaletu po vsej Evropi

Skavti bodo priljubljen običaj ohranili ob strogem upoštevanju ukrepov.

FOTO: Tatjana Splichal / arhivska fotografija

Luči miru iz Betlehema, ki je na pobudo Avstrije v zadnjih desetletjih tudi v številnih drugih evropskih državah postala priljubljen božični običaj, se Evropi v letu epidemije koronavirusa ne bo treba odpovedati, zagotavljajo avstrijski skavti. Ti jo bodo pred božičem raznesli po vseh avstrijskih zveznih državah in tudi onkraj državnih meja. Vernikom po Evropi naj bi bila na voljo na sveti večer, 24. decembra. Luč bodo začeli raznašati po ekumenski slovesnosti, ki jo 12. decembra prirejajo v salzburški stolnici, prireditev pa bo zaradi epidemije seveda deležna določenih omejitev. Glede na trenutno stanje in po informacijah organizatorjev pa slovesnost zaenkrat ni odpovedana.

Luč miru je v preteklih dneh v votlini Jezusovega rojstva prižgala betlehemska učenka Maria Khoury, v ponedeljek pa so jo z letalom iz Tel Aviva prepeljali v Linz. Slovesnost v Salzburgu, ki je bila načrtovana že lansko leto, predstavlja naslednji korak pri posredovanju tega znamenja miru v svetu.

Bogoslužja v Salzburgu, ki ga bodo obhajali tamkajšnji nadškof Franz Lackner, evangeličanski superintendent Oliver Dantine in pravoslavni višji duhovnik Dumitru Viezuianu, se bo po trenutnih podatkih smelo udeležiti skupno 50 oseb iz vseh avstrijskih zveznih držav. Slovesnost bodo v živo predvajali tudi prek spletne strani avstrijskih skavtov (https://ppoe.at/international/friedenslicht).

Evropska svetlobna štafeta

V prejšnjih letih so se skavtske delegacije osebno udeleževale uvodne slovesnosti ob sprejemu luči miru iz Betlehema, letos pa bodo zaradi epidemije lahko navzoče le prek video povezav. Za posredovanje luči v druge države bodo poskrbeli v obliki »svetlobnih štafet«: skavti bodo luč prinesli do državne meje, tam pa jo bodo sprejeli predstavniki domačih skavtov ali posamezniki, ki bodo poskrbeli za razdelitev luči po svoji državi.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh