Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Luksemburški nadškof kritičen do evropske begunske politike

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 11. 2018 / 10:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2018 / 10:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Luksemburški nadškof kritičen do evropske begunske politike

Luksemburški nadškof kritičen do evropske begunske politike

Vatikan v celoti podpira Marakeški sporazum.

Luksemburški nadškof Jean-Claude Hollerich je izrekel ostro kritiko evropske begunske politike. Evropa se je močno oddaljila od svojih temeljnih načel o človekovem dostojanstvu in solidarnosti, je na evropskem forumu v Bruslju dejal Hollerich. »Pred mejami evropskih držav se ljudje utapljajo« in povsem nerazumljivo je, da politiki to dopuščajo, v isti sapi pa se sklicujejo na krščansko dediščino.

Hollerich spodbuja evropsko Karitas, naj se bolj vključi v politiko Evropske zveze. Kot kristjani ne moremo biti nevtralni do Evropske zveze, meni nadškof. Vsakdo, pa naj bo evropski državljan ali ne, je kot človek naš bližnji.

Hollerich Evropski zvezi očita premajhno pripravljenost za dialog. To je temeljni razlog za nesprejemanje. Potrebnih je več razprav, poleg tega pa je v ospredje nujno treba postaviti dobrobit ljudi in ne posameznih interesov. Evropska zveza mora »znova najti svoj družinski duh«.

Jezuit p. Czerny: Vatikan v celoti podpira Marakeški sporazum

Mednarodni katoliški izvedenci pa si prizadevajo za sprejetje »Globalnega dogovora za varne, urejene in zakonite migracije« Organizacije Združenih narodov. Po besedah predsednice Mednarodnega katoliškega odbora za migracije, Anne Gallagher, za posamezne države ni nobenega razloga, da Marakeškega sporazuma ne bi podpisale, saj je ta v prid tako izvornim kot tudi prehodnim in ciljnim državam migrantov. Vatikanski predstavnik za migracijska vprašanja, jezuit p. Michael Czerny, pa je dejal, da Vatikan Marakeški sporazum v celoti podpira. Trditev, da sporazum omogoča neomejeno priseljevanje, Czerny označuje za ideološko napačno razlago in »laž«.

Vatikanski predstavnik poudarja, da so zahodne države demografsko odvisne od priseljevanja. Pri tem ne gre za to, da bi odprli meje za vse, temveč da bi v migracijski politiki »dobre stvari, ki jih že počnemo, počeli še bolje in bolj usklajeno«. Vatikan pri določanju dobre begunske politike sodeluje s konkretnimi predlogi na seznamu z dvajsetimi točkami, med predlogi, ki jih navaja Czerny, pa je recimo spodbuda, da ne bi ločevali družin ter da bi prišlekom priznali zaključeni študij in možnost pokojnin.

Kardinal Parolin: pozitivnih vidikov migracij se pogosto ne omenja

Po mnenju vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina pa na vprašanje migracij gledamo preveč negativno. Pri migrantih in beguncih se izpostavlja le kazniva dejanja, je kardinal zapisal v predgovoru nove knjige o priseljevanju. »V razpravi o odnosu med migracijo in razvojem prispevek migrantov pri napredku ciljnih držav ni povsem priznan,« meni kardinal. Knjiga z naslovom »Immigration: Understanding and Proposals« (Priseljevanje: razumevanje in predlogi) je bila v začetku tedna predstavljena v Rimu.

Migracijska gibanja so na svetu že od nekdaj. Tako v zgodovini kot danes pomenijo obogatitev za družbo, piše Parolin. »Ograje in zidovi pa med ljudmi povzročajo ločitve in razlike ter pogosto sprožajo tekmovalnost in spore.« Kardinal medije in politiko poziva, naj spodbujajo pozitiven pogled na migracije.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh