Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Madžari upajo na papežev obisk v septembru

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 03. 2020 / 12:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2020 / 07:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Madžari upajo na papežev obisk v septembru

Kardinal Erdö je »trdno prepričan«, da bo papež osebno obhajal sklepno bogoslužje SEK.

Foto: splet

Na Madžarskem še vedno močno upajo, da jih bo v času zasedanja svetovnega evharističnega kongresa v Budimpešti v letošnjem septembru obiskal papež Frančišek. Kot poroča avstrijski Kathpress, je kardinal Peter Erdö možnost papeževe udeležbe v pogovoru za tamkajšnji radio označil kot zelo stvarno. »Trdno sem prepričan, da bo sklepno bogoslužje na kongresu obhajal sveti oče osebno,« je izjavil nadškof v Budimpešti. Na enotedenski mednarodni množični dogodek, ki se začne 13. septembra, je po navedbah prirediteljev prijavljenih že okoli 50.000 udeležencev iz 80 držav. Sklepno bogoslužje svetovnega evharističnega kongresa je po trenutnem programu predvideno 20. septembra na Trgu junakov v madžarski prestolnici.

Pred tremi tedni je madžarski predsednik Janos Ader med obiskom v Vatikanu papeža znova povabil na obisk v domovino, za kar so se skupaj z Madžarsko škofovsko konferenco dogovorili že pred časom; nekaj dni za tem je sveti oče v avdienco sprejel tudi kardinala Erda. V začetku letošnjega marca je madžarska državna medijska hiša M1 s sklicevanjem na anonimne vire poročala, da bo papež 20. septembra obiskal prestolnico Budimpešto.

Prvo sveto obhajilo za 4.500 udeležencev kongresa

V zgoraj omenjenem radijskem pogovoru je nadškof v Budimpešti povedal, da je program svetovnega evharističnega kongresa, ki naj bi ga odprli s slovesnim bogoslužjem na stadionu Ferenca Puskasa v Budimpešti, že pripravljen. Pri uvodnem bogoslužju 13. septembra naj bi več kot 4.500 vernikov prejelo prvo sveto obhajilo.

Osrednje prizorišče kongresa bo sejmišče »Hungexpo«: program za udeležence se bo vsak dan začel s skupno molitvijo in meditacijami pod vodstvom sodelujočih škofov. Sledile bodo kateheze o verskih vprašanjih in bogoslužja ter delovne skupine ob popoldnevih. Program bo obogaten s široko ponudbo razstav, koncertov in družinskih dogodkov, obarvan pa bo tudi z medverskimi poudarki, recimo s srečanjem v veliki sinagogi v Budimpešti, ki ga prirejajo v sodelovanju z osrednjim združenjem judovskih skupnosti na Madžarskem.

Solidarnost z brezdomci, sveta maša v romskem jeziku

S svetovnim evharističnim kongresom želijo »ljudem podati pričevanje o Kristusovi ljubezni do ljudi,« je poudaril kardinal Erdö. Tik pred odprtjem kongresa naj bi zato priredili veliko socialno akcijo. V številnih madžarskih mestih, med drugim tudi na Trgu Janeza Pavla II. v Budimpešti, bodo 12. septembra brezdomce in ljudi v stiski povabili na brezplačen obrok. »Skupaj bomo jedli, kajti ne želimo zgolj razdeljevati hrane, temveč pokazati, da trpeči in ljudje v stiski sodijo med nas,« je pojasnil kardinal.

Prvič je na evharističnem kongresu 17. septembra na osrednjem programu tudi sveta maša v jeziku »Lovari«, ki je eden izmed jezikov tamkajšnjih Romov. »Velik dogodek v življenju vseh narodov je, ko je v njihov jezik prevedeno Sveto pismo in ko v domačem jeziku lahko obhajajo sveto mašo,« je spomnil madžarski kardinal. Med kongresom bo tudi nekaj delavnic o pastorali Romov.

Madžarska prestolnica bo v letošnjem septembru že drugič gostila svetovni evharistični kongres. Prvič so se verniki v Budimpešti zbrali leta 1938. Zadnji kongres je bil leta 2016 na Filipinih.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh