Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Med prvimi cepljenimi tudi nadškof Kramberger

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 12. 2020 / 10:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.12.2020 / 13:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Med prvimi cepljenimi tudi nadškof Kramberger

Med prvimi cepljenimi tudi nadškof Kramberger

Danes se je ob 8.30 v Sloveniji začelo množično cepljenje proti covidu-19.

Med prvimi cepljenimi je bil tudi upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Franc Kramberger. FOTO: TW Vlada RS



Danes se je ob 8.30 v Sloveniji začelo množično cepljenje proti covidu-19, in to med stanovalci domov za starejše. Med prvimi tremi cepljenimi (v DSO v Lenartu, Ljubljani in Rogaški Slatini) je bil tudi upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Franc Kramberger. »Cepljenih je že veliko stanovalcev domov za starejše, kar nas navdaja z upanjem, da smo na začetku konca epidemije,« je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Sprva bodo poleg stanovalcev domov za starejše, ki novega koronavirusa še niso preboleli in so v cepljenje privolili, cepljeni tudi zdravstveni delavci, ki v DSO delajo neposredno z oskrbovanci, in najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci v bolnišnicah.





Včeraj je Slovenija prejela 9750 odmerkov cepiva proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, ki so jih prevzeli v ljubljanskem kliničnem centru in predali NIJZ, od koder so danes prispeli v zdravstvene domove, ki so poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše, je poročala STA. Že prihodnji teden Slovenija pričakuje še 6825 odmerkov cepiva, nato pa v prihodnjem letu po 16.575 novih odmerkov tedensko. Osebe, starejše od 80 let in v domači oskrbi, bodo po besedah Magajnetove na vrsto za cepljenje prišle konec januarja, splošno prebivalstvo pa ne pred marcem, če ne bosta odobreni cepivi drugih proizvajalcev. Zaenkrat cepljenje poteka dobro, doslej pri nobenem od cepljenih ni bilo zapletov.



»Vsi domovi za starejše so dobili toliko cepiva, kot je bilo interesa med stanovalci, za zaposlene pa v sorazmernem deležu,« je v izjavi za medije pojasnila državna sekretarka Marija Magajne. »Večkrat smo poudarili, da je cepivo prvi korak. V resnici nas varuje cepljenje. Cepiva in cepljenje predstavljajo enega ključnih mejnikov, s katerim se človeštvo bojuje proti nalezljivim boleznim. Kar nekaj bolezni smo s cepljenjem izkoreninili, denimo črne koze, ali pa vsaj omejili. Tudi dvomi o cepljenju so po svoje razumljivi. Mlajša generacija ne pozna več teh nevarnih bolezni. Prav se je tega spomniti in znanstvenikom, ki so pomagali v boju proti epidemiji, zaupati. Čeprav je razvoj cepiva trajal kratek čas, so bile narejene vse ustrezne kontrole in preverjanja, da lahko zaupamo, da gre za varno in učinkovito cepivo,« je izpostavila Magajnetova.



DSO Lenart, kjer so med prvimi cepili upokojenega nadškofa Krambergerja, je obiskal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj: »Danes je izjemen in vesel dan, ki nam v prazničnem času prinaša novo upanje. Iskrena hvala vsem zaposlenim v domovih za starejše, ki že od marca požrtvovalno ščitite in podpirate stanovalce ter jim pomagate. Cepljenje je zagotovilo, da bomo spet lahko normalno zaživeli in se v bližnji prihodnosti tudi normalno družili in pogovarjali.« Po besedah ministra se je bil nadškof Kramberger pripravljen izpostaviti, da »bi povabil in nagovoril vse ostale državljanke in državljane, da se cepimo in tako zaščitimo predvsem svoje bližnje, starejše, najranljivejše in tudi sebe.«



.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh