Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Muslimani po sončnem zahodu začenjajo ramadan

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 04. 2021 / 09:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2021 / 08:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Muslimani po sončnem zahodu začenjajo ramadan

Muslimani po sončnem zahodu začenjajo ramadan

Postni mesec bodo izvajali ob strogem upoštevanju protikoronskih ukrepov.

FOTO: arhiv Družine

Več kot milijarda muslimanov po vsem svetu danes začenja postni mesec ramadan, ki se bo začel po sončnem zahodu, prvi dan posta pa bo jutri, 13. aprila, poroča STA. Post bo trajal 30 dni, in sicer do sončnega zahoda 12. maja. Naslednji dan bodo verniki obhajali ramadanski bajram, vendar bo letošnje praznovanje precej omejeno zaradi epidemije koronavirusne bolezni.

Ramadan je po muslimanskem koledarju deveti mesec v letu, ki je namenjen povečanemu druženju vernikov, skupnim obedom in molitvam, toda letos morajo verniki druženje zaradi epidemije močno omejiti. V Islamski skupnosti v Sloveniji si ob ramadanu želijo, da bi lahko začutili veselje ob skupnih molitvah v džamiji, vendar se obenem zavedajo resnosti razmer, zato svojim vernikom priporočajo, naj večerno ramadansko molitev opravljajo na svojih domovih, to obdobje pa naj razumejo »kot priložnost za krepitev družinskih vezi in doživetje duhovne lepote ramadana skupaj z družinskimi člani«.

V času ramadana se muslimani postijo med sončnim vzhodom in sončnim zahodom, prizadevajo pa si tudi za upoštevanje moralnih načel, ki jih uči islam. Kot so po navedbah STA zapisali v islamski skupnosti, je »post način in ramadan čas, da človek premaga telesne strasti v korist duhovne moči, ki si želi občutiti lepoto resnice, pravičnosti, poštenosti, solidarnosti in ljubezni«.

V času ramadana preberejo celoten Koran

Muslimani verujejo, da je v ramadanu Bog preroku Mohamedu začel razodevati sveto knjigo muslimanov Koran, zato se verniki v tem obdobju intenzivneje posvečajo branju in proučevanju svetih spisov. Celoten Koran v času meseca ramadana na glas preberejo v večini džamij, in sicer tako, da vsak dan preberejo 20 od skupno 604 strani. Obdobje epidemije pa je »priložnost, da se branju Korana posveti vsak posameznik in na ta način izpopolnjuje svoj post«.

Muslimanski prazniki se vsako leto premaknejo za deset dni, ker je muslimansko leto za toliko dni krajše. Trenutno so v 1442. letu po preselitvi preroka Mohameda in muslimanov iz Meke v Medino leta 622: ta dogodek označuje začetek štetja časa pri muslimanih.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh