Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na praznik sv. Jožefa začenjamo teden družine

Objava: 17. 03. 2021 / 13:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.03.2021 / 08:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na praznik sv. Jožefa začenjamo teden družine

Na praznik sv. Jožefa začenjamo teden družine

Na ta dan se z razglasitvijo papeža Frančiška začne tudi leto družine.

FOTO: Pexels.


Ob 5. obletnici objave apostolske spodbude Amoris laetitia – Radost ljubezni o lepoti in veselju družinske ljubezni bo papež Frančišek na praznik sv. Jožefa, 19. marca 2021, slovesno odprl leto družine.

Leto, ki se bo zaključilo 26. junija 2022 z 10. svetovnim srečanjem družin v Rimu, bomo obeležili tudi v Cerkvi na Slovenskem, najprej s srečanjem predstavnikov različnih katoliških gibanj, društev, skupnosti in zavodov, ki se pri nas ukvarjajo z družinsko tematiko.

Da bi Radost ljubezni dosegla družine po vsem svetu

Z letom družine papež Frančišek želi spodbuditi, da bi se po župnijah, škofijah, laiških gibanjih in programih, ki se ukvarjajo z družino, organizirale številne duhovne, pastoralne in kulturne pobude, ki bi segle do družin po vsem svetu.

Pet let po objavi posinodalne apostolske spodbude Amoris laetitia želi znova opozoriti na različna vprašanja, ki jih obravnava ta dokument, saj na mnogih področjih ostaja še neodkrit zaklad.

Izkušnja pandemije nas je spomnila, da je družina domača Cerkev v malem, spet smo ugotovili tudi, kako pomembna je povezanost med družinami.

V letu družine tako vatikanski Dikasterij za laike, družino in življenje pripravlja več pobud in gradiv. Med drugim bodo vsak mesec objavili video, v katerem bo papež Frančišek razlagal posamezna poglavja apostolske spodbude, vsakič pa se mu bo pridružila tudi družina s pričevanjem o svojem vsakodnevnem življenju.

Več o letu družine in dogajanju si preberite v novi številki tednika Družina (12/2021).


FOTO: Pexels.

Leto družine v slovenski Cerkvi

Na tematsko leto se pripravlja tudi Cerkev na Slovenskem: 19. marca ob 20. uri bo slovesen začetek leta družine pri sv. Jožefu v Ljubljani, ki se ga bodo (večinoma prek spleta) udeležili predstavniki različnih katoliških gibanj, društev, skupnosti in zavodov, ki se ukvarjajo z družinsko tematiko.

Po uvodnem nagovoru ljubljanskega nadškofa msgr. Stanislava Zoreta bodo predstavniki različnih področij družinske pastorale na kratko predstavili delo z zakonci, starši, družinami, pari v pripravi na zakon, ločenimi, žalujočimi, ostarelimi in mladimi.

Prisluhnili boste lahko p. Ivanu Platovnjaku, Leonu Jagodicu, p. Christianu Gostečniku, Heleni Zevnik Rozman, Matevžu Mehletu, p. Tomažu Mikušu, p. Viliju Lovšetu, s. Mirjam Cvelbar in številnim drugim govornikom.

Odprtje tedna družine, ki predstavlja nekakšen uvod v leto družine, se bo zaključilo s skupno molitvijo in blagoslovom ob 21. uri.

Dogodek, ki ga bo povezoval Luka Mavrič, bo mogoče spremljati na Facebook strani Narodnega svetišča Sv. Jožef v Ljubljani.


Luka Mavrič. FOTO: Tatjana Splichal.

Luka Mavrič, Urad za družino pri Slovenski škofovski konferenci:

Odločitev papeža Frančiška, da na praznik sv. Jožefa vstopimo v leto družine, ni zgolj še ena od mnogih tem, ki vsake toliko časa malce stopijo v ospredje in se potem spet umaknejo drugi temi. Minilo je pet let od izida apostolske spodbude Radost ljubezni, ki je nastala kot sklepni dokument dveh zaporednih sinod o družini. V tem času je postalo očitno, da gre papežu Frančišku za veliko več kot le za izbiro neke pastoralne teme: želi premakniti Cerkev. Frančišek ne verjame toliko v prenovo cerkvenih struktur, čeprav se loti tudi teh. Goreče verjame, da je prenova Cerkve in družbe mogoča, če se vse cerkvene strukture usmerijo v skrb za družino. Ima izjemno vero v moč družine. To je zanj tista Arhimedova oporna točka, s katero je mogoče premakniti ne le Cerkev, temveč celoten svet.


Preberite še:
- Papež bo 19. marca slovesno odprl Leto družine
- Prebudimo hrepenenje otrok po Bogu
- Komentar: Verska vzgoja
- Zakaj izhod iz krize po epidemiji ne bo mogoč brez družine

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh