Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na sinodi tudi o poročenih duhovnikih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 06. 2019 / 07:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.06.2019 / 08:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na sinodi tudi o poročenih duhovnikih

Na sinodi tudi o poročenih duhovnikih

V Vatikanu so objavili Instrumentum laboris za škofovsko sinodo o Amazoniji.

V Vatikanu so včeraj objavili delovni dokument oz. Instrumentum laboris za škofovsko sinodo o Amazoniji. Dokument je izhodišče za razprave škofov, ki bodo v Rimu zasedali od 6. do 27. oktobra letos. Sinodalni očetje naj bi razpravljali tudi o vprašanju podeljevanja mašniškega posvečenja poročenim moškim in o novih možnostih služenja za ženske v Katoliški cerkvi. Težišče razprav bo okoljevarstvo na območju Amazonije, ki je bogata z raznolikimi rastlinskimi in živalskimi vrstami ter naravnimi viri, škofje pa bodo veliko pozornosti posvetili tudi zaščiti pravic staroselskega prebivalstva na tem območju.

Škofovskega srečanja se bodo udeležili cerkveni predstavniki iz držav z območja Amazonije, kot so Brazilija, Bolivija, Venezuela in Peru, prav tako pa tudi škofje z vsega sveta, predstavniki redov in laikov ter izvedenci za vprašanja, o katerih bodo razpravljali na sinodi. Tema srečanja je »Amazonija, nove poti za Cerkev in za celostno ekologijo«. Sklepi sinode niso obvezujoči, vendar papežu služijo kot osnova za nadaljnje odločitve.

Dokument je sestavljen iz treh delov

Delovni dokument je v izvirniku pripravljen v španščini, sestavljen pa je iz treh delov. Naslov prvega dela je Glas Amazonije in v štirih poglavjih predstavlja stvarnost tega ozemlja, ki sega na območja devetih držav in pokriva 7,8 milijonov kvadratnih kilometrov površine; amazonski gozd pa predstavlja 40 % vseh tropskih gozdnih površin na našem planetu. Dokument najprej predstavi lepoto in dobroto Božjega stvarstva, na drugi strani pa krik tako območja kot amazonskih ljudstev pred različnimi vrstami izkoriščanja. Življenje in območje sta opisana kot okolje, kjer se odvija zgodovina ljudstev v celostnem odnosu z Bogom, s skupnostjo in naravo. Dokument opozarja na boj ljudstev, ki se želijo zaščititi pred tehnokratsko paradigmo, katere edini cilj je čim večji dobiček, ki se ne ozira ne na naravo ne na ljudi, ki tam živijo. Sinoda priznava Amazonijo kot privilegiranega in nenadomestljivega sogovornika ter želi stopiti naproti modrosti njenih ljudstev, jih podpreti v njihovem boju in z njimi deliti njihova pričakovanja.

Cerkev naj bi v dialogu med oblastmi in spoštovanjem človekovih pravic odigrala »preroško vlogo«. Zgolj v Braziliji je med letoma 2002 in 2017 po cerkveni statistiki v boju za svoje pravice življenje izgubilo 1.119 staroselcev. Cerkev do teh številk ne more ostati brezbrižna.

Drugi del delovnega dokumenta z naslovom Krik zemlje in revnih vsebuje devet poglavij, ki govorijo o življenju amazonskih ljudstev in se dotikajo naslednjih tem: ekstraktivno uničevanje, staroselska ljudstva v prostovoljni osamitvi, migracija, urbanizacija, družina in skupnosti, korupcija, vprašanje celostnega zdravja, celostna vzgoja in ekološko spreobrnjenje.

Tretji del z naslovom Preroška Cerkev v Amazoniji: Izzivi in upanja je namenjen izzivom Cerkve v Amazoniji. V osmih poglavjih je najprej predstavljen Amazonski in misijonarski obraz Cerkve, podrobneje so opredeljeni izzivi inkulturacije in medkulturacije, govora je tudi o inkulturiranem bogoslužju, organizaciji skupnosti, evangelizaciji v mestih, ekumenskem in medverskem dialogu ter medijih.

»Viri probati« in posvečevanje žensk

45-stranski dokument navaja tudi izzive Cerkve pri soočanju s krivicami in kulturno raznolikostjo ter duhovno oskrbo na tem velikanskem in težko dostopnem območju tropskega gozda. Glede slednjega vprašanja naj bi na sinodi razpravljali tudi o možnostih podeljevanja mašniškega posvečenja starejšim in spoštovanim možem in očetom na odročnih območjih (»Viri probati«), s čimer bi tamkajšnjim prebivalcem zagotovili zakramentalno oskrbo. Predlagana je tudi razprava o tovrstnem položaju žensk v Cerkvi. Namesto že predlaganih rešitev so v slogu delovnega dokumenta v besedilu nakazana le vprašanja, ki bodo služila kot izhodišče za razprave.

Ob včerajšnji predstavitvi delovnega dokumenta je podtajnik sinode Fabio Fabene poudaril, da papež Frančišek ne razmišlja o splošni odpravi obveznega celibata. Odsotnost evharističnih slavij zaradi pomanjkanja posvečenih oseb na številnih območjih je »izredno stanje«, zato »celibata nihče ne sme postavljati pod vprašaj«.

Glede vprašanja žensk je Fabene povedal, da v delovnem dokumentu ni govora o ženskem diakonatu, saj papež o tem vprašanju pričakuje še več razprav. Jasno pa je, da mora Cerkev najti »nove odgovore za nove razmere«; na sinodi bodo udeleženci tokrat razpravljali o območju Amazonije in rešitve, ki jih bodo našli za ta del sveta, ne morejo veljati za celotno Katoliško cerkev.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh