Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najboljši športniki na kopnem

Za vas piše:
Barbara Mihelič
Objava: 15. 02. 2021 / 15:16
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2021 / 05:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Najboljši športniki na kopnem

Najboljši športniki na kopnem

Preberite si nekaj zanimivosti iz živalskega sveta.

FOTO: Pexels.


Zanimivo bi bilo, če bi se z ljudmi pomeril ves živalski svet: če bi vse povečali na velikost človeka ali dosežke merili v telesnih razdaljah, bi medalje večinoma pobrali skorajda neznani predstavniki, mnoge favorite pa bi srečali šele v drugi polovici tekmovalcev.

Za nameček smo v tem prispevku na tekmovanje poslali naše najboljše športnike, od živali pa zgolj naključne in povprečne predstavnike.

Skoki

Skoki so odlična obramba ali napad: nasprotnika presenetijo, omogočajo hitre spremembe smeri in dober pregled nad pokrajino. Najboljši skakalci v višino komajda preskočijo lastno višino (rekord je 2,35 m za moške), v skoku v daljino pa še nihče ni preskočil 9 metrov, kar je približno 4 telesne dolžine in pol.

Ni čudno, saj s skoki ljudje vsakodnevno ne rešujemo lastne kože ali lovimo kosila. Oglejmo si, kako so si udeleženci tekmovanja razdelili medalje.

Skok v daljino

1. BOLHA, 220 telesnih dolžin (v naravi 33 cm oz. toliko, kot če bi človek skočil 400 m daleč)
2. ŽABA, 150 telesnih dolžin (kot če bi človek preskočil ladjo Titanik – 200 m)
3. PAJEK SKAKAČ, 100 telesnih dolžin
4. KENGURUJSKA PODGANA, 45 telesnih dolžin (kot če bi človek preskočil nogometno igrišče)
5. KOBILICA, 20 telesnih dolžin (kot če bi človek preskočil košarkarsko igrišče)


FOTO: Pexels.

Skok v višino

1. BOLHA, 18 cm oziroma 150 telesnih višin
2. SLINARICA, 70 cm oz. 70 telesnih višin
3. LIČINKA SADNE MUŠICE, 12 telesnih višin
4. GALAGO, 2 m oz. 10 telesnih višin
5. RIBA SPREHAJALKA, 60 cm oz. 7 telesnih višin
6. SKOKONOGA ANTILOPA, 4 metre oz. 5 telesnih višin


FOTO: Pexels.

Zmagovalke tako skoka v daljino kot tudi v višino so nesporno bolhe. Izjemne skoke jim omogoča povezanost nog in mišic oprsja. Bolhe močno napnejo pokrnel ostanek sklepov kril, ki je zgrajen iz najbolj prožne snovi na svetu – iz resilina.

Ko se mišice sprostijo, se energija prenese na noge, ki žival izstrelijo do 18 cm visoko in do 33 cm daleč, čeprav ti skoki niso natančni. Nič hudega, »super elastika« prenese tudi nekaj milijonov napenjanj in brezhibno deluje vse življenje. Ni čudno, da se v zadnjem času s to snovjo poskušamo okoristiti tudi ljudje.


FOTO: Pexels.

Med najboljšimi skakalci v višino so sama presenečenja. Ker na tekmovanje niso prišle vse vrste slinaric, se še danes natančno ne ve, ali je res, kar se govori: namreč da naj bi nekatere vrste skočile celo višje od bolh.

Nič manj pa nas ne presenečajo ribe. Ribe sprehajalke, ki so rekorderke med ribami, bi povečane na 180 cm skočile kar 11 m. Medtem ko so skakalne sposobnosti pri lososih potrebne, da na svoji poti proti toku premagujejo do 4 m visoke stopnice in slapove, so izjemni skoki samcev rib sprehajalk namenjeni predvsem temu, da z njimi očarajo in osvojijo samičke.

Edina sesalca, ki bi utegnila priti med najboljše, sta okrog 20 cm velika opica galago, ki z mesta lahko skoči 2 metra, ter skokonoga gazela, ki se med begom od tal odriva s togimi nogami in tako skače v zrak nekaj metrov visoko. Z dvigom nad visoko savansko rastje gazele morda dobijo boljši pregled nad okolico in zasledovalci.

V Živalskem vrtu Ljubljana si lahko ogledate kar nekaj odličnih športnikov. Najhitrejšo žival na štirih nogah – geparda, najhitrejšo žival na dveh nogah – noja ter hitre morske leve.


Prispevek je bil najprej objavljen v februarski izdaji revije Mavrica.

Preberite še:
- »Tudi živali zelo pogrešajo obiskovalce«
- Najhitrejši na kopnem
- Starostni rekorderji
- Najbolj strupene živali sveta

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh