Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nedelja v Vatikanu: maša za Mjanmar in vnebohod

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 05. 2021 / 09:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2021 / 11:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nedelja v Vatikanu: maša za Mjanmar in vnebohod

Nedelja v Vatikanu: maša za Mjanmar in vnebohod

Papež kritično o nasilju vojaškega režima, med opoldansko molitvijo o Jezusovem odhodu v nebesa.

Mjanmarski redovnici izročata darilo papežu FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je včeraj v Vatikanu obhajal bogoslužje za vernike iz Mjanmarja, ki živijo v Rimu. V nagovoru med sveto mašo je Mjanmarce pozval, naj si v luči vedno večjega zatiranja in nasilja v domovini prizadevajo za mir in bratstvo. Ob tem naj se »ne vdajo logiki sovraštva in maščevanja, temveč naj pogled upirajo v nebo, »medtem ko se na zemlji bojuje in se preliva nedolžna kri«.

Od vojaškega udara 1. februarja letos dežela na jugovzhodu Azije trpi zaradi zatiranja, nasilja in gospodarskega zloma. »Kadar prevladajo interesi posameznih skupin, žeja po dobičku in oblasti, vedno izbruhnejo spopadi in razdeljenosti,« je bil sveti oče kritičen do nasilja vojaškega režima. Razdeljenost, je poudaril, namreč prihaja od hudiča.

Gospod ne potrebuje mlačnih ljudi

Papež je kristjane na splošno posvaril pred sklepanjem kakršnih koli kompromisov. Zvestoba evangeliju pomeni, da smo tam, kjer je vojna in nasilje, obrtniki miru, da si prizadevamo za mir tudi prek socialnih in političnih izbir, da tvegamo življenje«. Le tako se lahko kar koli spremeni. »Gospod ne potrebuje mlačnih ljudi,« je opozoril papež.

Za kristjane je ob tem pomembno, da se ohranja vera, da ne bi zapadli v obup tistih, ki ne vidijo več izhoda. Molitev po papeževih besedah ne pomeni bega pred težavami, temveč je »edino orožje, s katerim lahko sredi tolikih orožij, ki sejejo smrt, ohranjamo ljubezen in upanje. Tudi molitev, polna protestov in obtožb, je v takšnih okoliščinah »za Boga bolj dobrodošla od drugih molitev, saj prihaja iz ranjenega srca,« je zatrdil papež.

Včerajšnjega bogoslužja v baziliki sv. Petra se je udeležilo okoli 200 oseb, med njimi številne redovnice iz Mjanmarja. Sveto mašo so neposredno predvajali tudi prek vatikanskih medijev. Božjo besedo in psalm so prebrali v različnih jezikih domačinov.


FOTO: Vatican Media

Vnebohod: da je Jezus šel v nebesa, je za nas veliko veselje

Med opoldansko molitvijo Raduj se, Kraljica nebeška je papež obeležil praznik Gospodovega vnebohoda, ki so ga v Italiji in nekaterih drugih državah obhajali včeraj. V nagovoru je izhajal iz evangeljskega odlomka (Mr 16,15-20), zaključka evangelija po Marku, ki predstavlja zadnje srečanje Vstalega z njegovimi učenci, preden se povzpne na Očetovo desnico.

Apostoli kljub ločitvi od Gospoda niso potrti, temveč se veselijo, da bodo kot misijonarji odšli v svet. Tudi mi se moramo veseliti Jezusovega odhoda v nebo, ker vnebohod dopolni Jezusovo poslanstvo med nami. Jezus nas ne zapušča, saj za vedno ostaja z nami v molitvi. Veseliti se moramo tudi Jezusove obljube, da nam pošlje Svetega Duha. Sveti Duh nas bo popeljal v svet oznanjati evangelij.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh