Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ničelna toleranca do spolnih zlorab 

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 06. 03. 2019 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2019 / 08:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ničelna toleranca do spolnih zlorab 

Ničelna toleranca do spolnih zlorab 

Nadškof Stanislav Zore se je v Rimu udeležil srečanja o zaščiti mladoletnih v Cerkvi. Preberite, kaj je povedal po srečanju.
Nadškof Stanislav Zore se je v Rimu udeležil srečanja o zaščiti mladoletnih v Cerkvi, kjer so govorili o pereči tematiki spolnih zlorab mladoletnih oseb. V ospredju spodbuda k spreobrnjenju.

O srečanju je spregovoril v Družini, kjer si lahko preberete celoten intervju.

V Rimu je bilo od 21. do 24. februarja srečanje o zaščiti mladoletnih pred spolnimi zlorabami. Kot je poudaril papež Frančišek, nismo v letu »nič«, enako trdi ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Že od leta 2006 se s tem vprašanjem intenzivno in posebej ukvarjajo tudi v Cerkvi na Slovenskem.

Foto: Tatjana Splichal

Ali je srečanje upravičilo pričakovanja? Ko namreč govorimo o spolnih zlorabah, ne gre le za vprašanje mladoletnih, ampak tudi za vprašanje homoseksualnosti. Ali je bil govor tudi o tem? Skratka, kakšen je splošen vtis?


Šlo je za prvo tovrstno srečanje, sploh na tako obsežni ravni. Pričakoval sem, da se bomo seznanili z razmerami na svetovni ravni vesoljne Cerkve. Jasno pa je bilo, da srečanje takšne vrste, ko je navzočih 190 ljudi in je omejeno na tri dni, ne more dati dokončnih odgovorov in izdelati dokončne dokumente. Lahko pa ustvari sliko in predstavi, kakšne so razmere na področju zaščite mladoletnih na svetovni ravni in pripravi razmere za izdelavo dokumentov. Menim, da se je to tudi zgodilo.

V pripravi sta dva dokumenta – motu proprio, ki ga bo izdal papež Frančišek za mesto Vatikan, in drugi dokument smernic za pripravo navodil, ki bodo poenotila dokumente, ki jih imajo izdelane škofovske konference. To sta dva konkretna sadova tega srečanja.

Ali je to nadaljevanje že obstoječih prizadevanj Cerkev na področju zaščite mladoletnih?


Večkrat je bilo poudarjeno, da ne izhajamo iz točke nič, ampak da je za nami že dolga pot. V nekaterih škofovskih konferencah se je ta pot začela že v prejšnjem stoletju. Tudi v Sloveniji imamo od leta 2006 prve smernice, ki smo jih dopolnjevali do lanskega leta. Ob primerjavi z dokumentom, ki bo sedaj izšel, jih bomo dopolnili, kjer bo dopolnitev potrebna. Skratka, nismo na točki nič. Po drugi strani pa, kot je bilo že večkrat rečeno, tudi papež je rekel, nikoli ne bomo prišli do točke, ko ne bo nobene napake več, ko ne bo nobene zlorabe več. Ostajamo človeška družba, Cerkev pa tudi družba na splošno, z vsemi slabostmi. Znotraj tega najbrž nikoli ne bomo mogli priti do tega, da bi izkoreninili čisto vse grehe. Potem bi najverjetneje bilo treba izkoreniniti ljudi. To pa ne gre. Prizadevamo pa si, da bi prišli do največje možne stopnje zaščite mladoletnih in vseh drugih znotraj Cerkve pa tudi v družbi na splošno.

Celoten intervju si preberite v Družini.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh