Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O beli palici

Za vas piše:
Evgen Bavčar
Objava: 15. 10. 2020 / 17:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.10.2020 / 06:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
O beli palici

O beli palici

Zapis dddr. Evgena Bavčarja ob 15. oktobru, mednarodnem dnevu bele palice.

Bela palica omogoča slepim, da ne gledajo samo z rokami od blizu, ampak malo dlje. FOTO: ZDSSS



Ob 15. oktobru, mednarodnem dnevu bele palice, ki ga je pred natanko 50 leti razglasila Mednarodna zveza slepih, se je javil filozof in fotograf dddr. Evgen Bavčar s priložnostnim zapisom, v katerem je med drugim pozval slovenske inženirje, naj razmislijo o možnostih slovenske elektronske bele palice. Bavčarjev zapis v nadaljevanju objavljamo v celoti.
_ _ _

Na belo palico je najprej pomislila Madame Guilly d'Herbemont v Parizu, ko je videla, kako so slepi ogroženi ob vedno večjem prometu. O tem je pisala 20. novembra 1930 in takrat je bil šef pariške policije navdušen nad zamislijo in tako so že februarja 1931 razdelili prvih 150 palic med slepe. Bela palica je imela vlogo opozarjanja na slepe, ne pa še podaljšane vloge podaljšane roke v spoznavanju ovir. To funkcijo je beli palici dodal ameriški okulist dr. Hoover in predstavil daljše palice leta 1959. V Francijo so take palice prišle leta 1967. Sam sem jih posredoval v Slovenijo leta 1973 in najprej naučil novo metodo prijatelja Bena Zagrnika, mene pa sta naučila dva slepa prijatelja v Parizu, Christian Couder in Bernard Guibaod. Kot zanimivost naj povem, da sem na željo takratne predsednice Mimi Breznik pritihotapil v Slovenijo kar 75 palic, ki sem jih v strahu skrival pod sedežem vlaka in se bal carinikov, jugoslovanskih seveda, da odkrijejo te bele podaljšane poglede slepih.

Dandanes ima bela palica vlogo v zaznavanju ovir, v dajanju večje gotovosti pri hoji slepih in obenem signalizira ljudi, ki jim je bila odvzeta svoboda gledanja, in obenem s posebnimi potrebami. Bela palica omogoča slepim, da ne gledajo samo z rokami od blizu, ampak malo dlje. Pozivam slovenske inženirje, da razmislijo o možnostih slovenske elektronske bele palice. Take ža obstajajo, a so finančno zelo nedostopne in so često predmet profitov nekaterih organizacij. Najcenejša palica te vrste stane 50 dolarjev, najdražje pa od 1200 do 5000 evrov ali pa so slepim posredovane s pogojnimi staži in še drugim pogojevanjem. Pri teh belih palicah gre za zaznavanje na osnovi ultrazvoka, infražarkov ali laserskega žarka. Žal pa so te perfekcionirane bele palice večini slepih nedostopne, čeprav po več pogovorih z elektroinženirji in elektroniki menim, da je cena pretirana. Prav bi bilo, da bi bili slepi in slabovidni osveščeni, da so tudi oni velikokrat tretirani ekonomsko in nesocialno, kot bi si človek želel.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh