Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obhajamo god sv. Bernardke Lurške

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 13. 04. 2021 / 06:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.04.2021 / 10:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obhajamo god sv. Bernardke Lurške

Obhajamo god sv. Bernardke Lurške

Mlada svetnica, ki je umrla 16. aprila 1879, nam je zgled v ljubezni do nebeške Matere.

Lurd je priljubljeno romarsko središče (arhivska fotografija). FOTO: Oton Naglost.


Bernardka Soubirous je bila rojena leta 1844. Ta preprosta in revna deklica, najstarejša od šestih otrok, je postala vernikom po vsem svetu zgled vdanosti in ljubezni do Marije.

Še danes je po njeni zaslugi Lurd eno najbolj priljubljenih romarskih središč, kamor se verniki, predvsem pa bolniki, radi zatekajo.

Marija ji razkrije svoje ime

Bernardkino življenje se je temeljito spremenilo leta 1858, ko se ji je prikazala Marija v čudoviti podobi. Naročila ji je, naj opravlja pokoro in moli za spreobrnjenje grešnikov po vsem svetu. Marija ji je tudi razkrila svoje ime in ji dejala: »Brezmadežno spočetje sem.«

Pokazala ji je izvir vode, ki teče še danes, znan po imenu Lurški studenec. Bernardki je naročila, naj na mestu, ki ji ga bo pokazala, postavijo kapelico in naj verniki tja prihajajo molit.


Grob sv. Bernardke Soubirous. FOTO: Ksenja Hočevar.

Kar osemnajst prikazovanj

Od 11. februarja do 16. julija 1858 se je nebeška Gospa Bernardki prikazala kar osemnajstkrat. Po zadnjem srečanju z Marijo je Bernardka dejala: »Nikoli doslej je nisem videla tako lépo.«

Ta prikazovanja in čudežni dogodki pa niso ostali skriti radovednim sokrajanom, zato so se na tistem kraju kmalu začele pojavljati množice ljudi, a sveto Gospo je videla samo Bernardka. Mnogi ji niso prav nič verjeli, zato je bila deležna veliko ponižanj in zasliševanj.

Bernardka je kasneje, pri 24. letih, vstopila v samostan usmiljenih sester v Neversu v Franciji. Umrla je leta 1879, za svetnico pa jo je 8. decembra 1933 razglasil papež Pij XI.


Preberite še:
- Prvo e-romanje »Lourdes United«
- Bernardka nas ni prevarala [KNJIGA]

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh