Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obhajamo god sv. Blaža

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 01. 02. 2021 / 15:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.02.2021 / 13:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obhajamo god sv. Blaža

Obhajamo god sv. Blaža

Tudi letos bo mogoče prejeti »Blažev žegen«, a pod posebnimi določili.

FOTO: Tatjana Splichal.


Češčenje sv. Blaža je zelo razširjeno. Posebno se odlikujejo v pobožnosti do tega svetnika naši sosedje Hrvati, zlasti Dalmatinci. Meščani Dubrovnika so si že v 10. stoletju sv. Blaža izbrali za svojega zavetnika.

V mnogih cerkvah je sv. Vlaho – kakor kličejo Hrvati sv. Blaža – upodobljen na raznih slikah ali kipih. K njegovi priprošnji se verniki zatekajo v vseh potrebah, tako dušnih kot telesnih.

Priprošnjik zoper bolezni grla

V eni zadevi pa kliče sv. Blaža na pomoč vesoljna Cerkev – sv. Blaž je poseben priprošnjik zoper bolezni grla. Legenda pripoveduje, da je bil sv. Blaž škof v Armeniji, ko je začel cesar Licinij kristjane preganjati. Prijeli so tudi Blaža in ga peljali pred sodnika.

Na poti tja je k Blažu prihitela vdova s svojim edinim sinom ter ga prosila, naj reši edinca gotove smrti. Deček je namreč požrl ribjo kost, ki mu je niso mogli spraviti iz grla.

Sv. Blaž je dečka blagoslovil, nad njim zmolil in ga ozdravljenega vrnil srečni materi. Sam pa je šel naprej v trpljenje in strašno smrt. To naj bi se zgodilo leta 316.


FOTO: Tatjana Splichal.

Blažev blagoslov

V povezavi s tem čudežem, ki ga je sv. Blaž storil na poti v smrt, deli Cerkev na njegov god vsako leto Blažev blagoslov oz. »Blažev žegen«. Mogoče ga bo prejeti tudi letos, a pod posebnimi določili.

Na spletni strani Katoliške cerkve so zapisali, da so slovenski škofje za podeljevanje blagoslova na god sv. Blaža v času epidemije izjemoma določili spodaj navedeno liturgično obliko.

Duhovnik pri oltarju zmoli blagoslovno molitev nad svečama:

Slavimo te, Bog, Gospodar življenja, in te prosimo, blagoslovi te sveče, da nam bodo znamenje tvoje naklonjenosti. Na priprošnjo svetega Blaža varuj tukaj zbrane pred boleznimi in nezgodami in jih spremljaj na poti življenja. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Duhovnik nato pokropi sveči z blagoslovljeno vodo ter samo enkrat pri oltarju izreče blagoslov:

Na prošnjo svetega Blaža, škofa in mučenca, naj vas Bog varuje bolezni v grlu in vsakega drugega zla. V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Nato lahko verniki posamično pristopijo k duhovniku, ki pred njimi drži prekrižani sveči. Ob tem z roko naredi znamenje križa, ne da bi kaj izrekel.


Preberite še:
- Sv. Neža
- Sv. Lucija
- Sv. Štefan
- Friderik Baraga

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh