Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Objavljen program papeževega potovanja v Irak

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 02. 2021 / 10:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2021 / 13:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Objavljen program papeževega potovanja v Irak

Objavljen program papeževega potovanja v Irak

Frančišek se bo srečal s cerkvenimi predstavniki, med katerimi je tudi nuncij v Iraku, nadškof Leskovar.

FOTO: Vatican Media

V Vatikanu so objavili program papeževega apostolskega potovanja v Irak, predvidoma od 5. do 8. marca letos pod geslom »Vsi ste bratje«. Kot poroča Radio Vatikan, bo papež poleg Bagdada obiskal še Nadžaf, Ur, Erbil, Mosul in Karakoš. Predvideni so štirje govori, dve pridigi med bogoslužjem in molitev za žrtve vojne.

Težko pričakovani papežev obisk Iraka naj bi se torej začel 5. marca. Uradni sprejem je predviden na letališču prestolnice, sledilo bo srečanje svetega očeta s predsednikom iraške vlade. Papež bo nato odšel v predsedniško palačo, kjer bo uradna sprejemna slovesnost. Po vljudnostnem obisku pri predsedniku bo sveti oče nagovoril predstavnike oblasti, civilne družbe in diplomatskega zbora. Prvi dan obiska v Iraku se bo sklenil s srečanjem s škofi, duhovniki, redovniki, bogoslovci in kateheti, ki jih bo papež nagovoril v sirskokatoliški stolnici Naše Gospe Zveličanja v Bagdadu. Med predstavniki tamkajšnje Katoliške cerkve, ki bodo papežu Frančišku izrekli dobrodošlico na iraških tleh, bo gotovo tudi nedavno imenovani papeški nuncij za to državo, slovenski nadškof Mitja Leskovar.

Vatikan potrdil srečanje z velikim ajatolo

V soboto, 6. marca, bo sveti oče odšel iz Bagdada v mesto Nadžaf na jugu države, v enega najsvetejših krajev šiitskega islama. Tam je predviden vljudnostni obisk pri velikem ajatoli Sayydu Aliju Al-Husaymiju Al-Sistaniju, nato pa bo papež odšel v Nasirijo ob reki Evfrat, kjer na planoti Ur prirejajo medversko srečanje, na katerem bo spregovoril tudi papež Frančišek. Ob vrnitvi v Bagdad bo sveti oče v kaldejski stolnici sv. Jožefa, eni izmed enajstih stolnih cerkva v državi, obhajal slovesno bogoslužje.

V nedeljo, 7. marca, bo papež obiskal iraški Kurdistan in planoto Ninive. Na letališču v Erbilu ga bodo sprejeli predstavniki verskih in civilnih oblasti iraškega Kurdistana, od tam pa bo s helikopterjem odšel v Mosul. V tem mestu, ki je bilo več let v rokah t.i. islamske države, je na Hosh al-Bieaa (Trg cerkve) predvidena molitev za žrtve vojne. Obisk se bo nadaljeval v mestu Karakoš na planoti Ninive, ki je nekaj kilometrov oddaljeno od Mosula. V tamkajšnji cerkvi Brezmadežnega Spočetja bo nagovoril skupnost v Karakošu ter vodil opoldansko molitev. Popoldan bo na stadionu »Franso Hariri« v Erbilu daroval sveto mašo, zvečer pa se bo vrnil v Bagdad, od koder bo v ponedeljek zjutraj odpotoval v Rim.

Logotip predstavljen pred mesecem dni

Geslo tokratnega obiska, »Vi vsi pa ste bratje«, je v arabskem, kaldejskem in kurdskem jeziku zapisano tudi na logotipu, ki so ga oblikovali ob tej priložnosti: prikazuje papeža Frančiška pod obrisom Iraka z rekama Evfrat in Tigris ter s palmo, ki so simboli države. V zgornjem delu sta pod belim golobom z oljčno vejico upodobljeni vatikanska in iraška zastava.

Obisk države s tveganim varnostnim položajem

Papež tokrat ne bo prvič potoval v državo s tveganim varnostnim položajem. Kljub številnim napadom na krščanske cerkve v Egiptu je aprila 2017 obiskal Kairo, novembra 2015 pa je kljub napetim razmeram v državi v prestolnici Srednjeafriške republike, Banguiju, odprl vrata in s tem simbolno tudi sveto leto usmiljenja; obiskal je tudi veliko mošejo v mestu in tamkajšnje begunsko taborišče.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh