Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obvladovanje lažnih informacij o cepivih proti koroni

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 16. 03. 2021 / 12:57
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2021 / 12:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obvladovanje lažnih informacij o cepivih proti koroni

Obvladovanje lažnih informacij o cepivih proti koroni

Družina med katoliškimi mediji, ki uspešno obvladujejo lažne informacije o koronacepivih.

Med prvimi v Sloveniji je bil proti koronavirusni bolezni cepljen upokojeni nadškof Franc Kramberger
FOTO: arhiv Družine

Konzorcij mednarodnih katoliških medijev, v katerem sodeluje tudi Družina, je bil izbran s strani Googla pri projektu obvladovanja lažnih informacij o cepivih proti koronavirusni bolezni. K projektu se je prijavilo 309 pobud iz 74 držav: Google jih je od teh izbral enajst, med njimi tudi tega, v katerem sodeluje Družina. Sodelovanje pri tem projektu pomeni priznanje naši medijski hiši za odgovorno delo, ki ga opravlja v slovenski družbi.

Katoliški mediji in znanstveniki skupaj proti lažnim informacijam o cepivih

Za pomoč pri razjasnjevanju lažnih in zavajajočih informacij o cepivih proti koronavirusni bolezni je bil ustanovljen mednarodni konzorcij katoliških medijev, tiskovnih agencij in svetovno priznanih znanstvenikov.

Kot je razvidno iz sporočila, objavljenega 11. marca letos na blogu za Googlove informacijske pobude (Google News Initiative blog), je omenjeni projekt eden izmed enajstih, ki ga je med 309 prijavljenimi pobudami iz 74 držav izbrala nepristranska žirija Odprtega sklada za boj proti lažnim informacijam o cepivih proti koronavirusni bolezni (COVID-19 Vaccine Counter-Misinformation Open Fund).

Papež Frančišek, Sveti sedež in škofovske konference po vsem svetu so spregovorili o »moralni dožnosti« do cepljenja iz spoštovanja do ne le lastnega življenja, temveč tudi življenja vseh drugih ljudi.

V vesoljnem katoliškem občestvu, posebej na družbenih omrežjih, se pojavljajo številna znanstvena in etična vprašanja glede etičnega značaja postopkov pridobivanja cepiv. Ta vprašanja morajo razjasniti ali razložiti znanstveniki, bioetiki in teologi.

»Zaradi hitrosti postopkov razvoja cepiva proti koronavirusni bolezni in velike zaskrbljenosti, ki jo je po vsem svetu povzročila epidemija, je vprašanje cepiv postalo posebej občutljivo in dovzetno za različne lažne informacije,« pojasnjujejo pri Googlovi informacijski pobudi.

»Časnikarji lahko igrajo odločilno vlogo s podpiranjem razprave, ki temelji na dokazih, ob tem, ko prisluhnejo skrbem svojih bralcev in poskrbijo za popravke vseh lažnih informacij, ki krožijo po svetovnem spletu in v medijih nasploh,« pri Googlovi pobudi utemeljujejo svoj izbor.

Omenjeni konzorcij vodi Aleteia, svetovna katoliška informacijska mreža v sedmih jezikih, v sodelovanju s podjetjem Verificat, agencijo za preverjanje dejstev, in podjetjem I Media, tiskovno agencijo, specializirano za informacije iz Vatikana.

Ustanovne medijske organizacije tega konzorcija so Our Sunday Visitor, Družina, Francesco, Religión Digital, Catalunya Religió, El Observador de la Actualidad in La Voz de Córdoba.

Projekt je odprt za vse katoliške medijske organizacije ter ponuja brezplačen in ekskluziven dostop do preverjenih informacij, pa tudi možnost posveta z izvedenci Znanstvenega odbora konzorcija.

Katoliški mediji, ki bi jih zanimalo sodelovanje s konzorcijem, lahko pišejo na elektronski naslov consortium@aleteia.org do 31. marca 2021.

Znanstveni odbor, ki nudi znanstveno, bioetično in teološko svetovanje, vključuje Inštitut za globalno zdravje (Institute for Global Health/ISGlobal), center za odličnost raziskav, pa tudi izvedence s področja epidemiologije, zdravnike, znanstvenike, bioetike in teologe. Celoten seznam je na voljo na koncu te izjave za javnost.

Konzorcij bo objavil spletno raziskavo med občinstvom (web listening), ki bo osredinjena na način, kako mediji po vsem svetu poročajo o postopkih imunizacije. Raziskavo bo opravil Blanquernov observatorij za komunikacijo, religijo in kulturo pri barcelonski univerzi Ramón Llull. Omenjeni inštitut bo opravil tudi raziskavo o učinku, ki ga bodo imela informacijska prizadevanja konzorcija na katoliška občestva po vsem svetu.

Člani Znanstvenega odbora:

● José Esparza, nekdanji predsednik mreže The Global Virus Network. Višji svetovalec za javno zdravje pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Profesor medicine na Inštitutu za humano virologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Marylandu.

● Timothy P. Flanigan, profesor medicine na Alpertovi medicinski fakulteti Univerze Brown, Oddelek za nalezljive bolezni. Dr. Flanigan se je velik del svojega poklicnega življenja ukvarjal z bolniki, okuženimi z virusoma HIV in ebola.

● Chris Lowney, podpredsednik odbora CommonSpirit Health, največjega neprofitnega zdravstvenega sistema v ZDA s prihodki v višini 29 milijard ameriških dolarjev in več kot 150.000 zaposlenimi.

● Ramón Tallaj, predsednik mreže SOMOS Community Care, ki povezuje več kot 2.500 zdravnikov v newyorških četrtih Bronx, Queens, Manhattan in Brooklyn, združenih z namenom, da zagotovijo boljšo zdravstveno oskrbo članov zveznega programa Medicaid.

● Michael Cappello, profesor pediatrije, mikrobialne patogeneze in javnega zdravja na Medicinski fakulteti Univerze Yale. Direktor pobude Yale Africa.

● Luca Revelli, profesor Oddelka za medicinske in kirurške znanosti na Katoliški univerzi Presvetega Srca v Italiji. Kirurg endokrinolog na Univerzitetni polikliniki Gemelli v Rimu.

● José María Simón, nekdanji predsednik Svetovne zveze katoliških medicinskih združenj. Doktor medicine in kirurgije.

● Leticia Soberón, soustanoviteljica Dontknow.net. Članica vatikanskega Dikasterija za komunikacije. Članica odbora iMisión.

● Antonio Gioacchino Spagnolo, profesor bioetike, koordinator Oddelka za bioetiko in medicinske humanistične vede na Medicinski fakulteti Katoliške univerze Presvetega Srca v Rimu.

● Rodrigo Guerra, član Papeške akademije za življenje v Vatikanu. Ustanovitelj Centro de Investigación Social Avanzada (CISAV).

● Concepció Mestres Miralles, profesorica in dekanica, Oddelek za zdravstvene vede pri barcelonski univerzi Ramón Llull.

● Michele Sorice, redni profesor za demokratične inovacije, politično sociologijo in medijske vede na Univerzi LUISS, kjer je tudi direktor Centra za vede o sporih in sodelovanju (CCPS).

● Francesco Torralba, direktor katedre za etiko, Univarza Ramon Llull.

● P. Alberto Carrara LC, član Papeške akademije za življenje, direktor raziskovalne skupine za nevrobioetiko na Univerzi Regina Apostolorum v Rimu, profesor za nevroetiko na Fakulteti za psihologijo pri Evropski univerzi v Rimu, in član Unescove katedre za bioetiko in človekove pravice.

● Justo Aznar Lucea, direktor Inštituta za vede o življenju pri Katoliški univerzi v Valencii

● Jordi Serrano Pons, ustanovitelj in izvršni direktor organizacije UniversalDoctor and Epidemics.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca januarja
Klic k usmiljenju
Duhovna rast
23,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh