Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odkrivamo bogastvo Neokatehumenske poti

Objava: 02. 10. 2018 / 09:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2018 / 10:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odkrivamo bogastvo Neokatehumenske poti

Odkrivamo bogastvo Neokatehumenske poti

V novi številku Družine smo pripravili reportažo o Neokatehumenski poti.

Otroci pri obhajanju evharistije lepo sodelujejo, po blagoslovu pa s starši zaplešejo okrog oltarja v znamenje zahvale.

Neokatehumenska pot se je začela med prebivalci barakarskega neselja Palomeras Altas v Maridu leta 1964. Kiko Argúello in Carmen Hernandez sta ubogim, med katerimi sta živela, začela oznanjati evangelij, sčasoma pa se je oznanilo izoblikovalo v katehetsko sintezo, ki temelji na trinožniku: Božja beseda, bogoslužje in skupnost, ljudi pa vodi k zorenju v veri v občestvu bratov in sester.

Na pobudo madridskega nadškofa Casimira Morcilla, ki je sodeloval na 2. vatikanskem koncilu in je ob pogledu na barake prepoznal uresničenje koncila, se je z njegovim blagoslovom Pot razširila po nadškofiji in drugih španskih župnijah. Leta 1968 sta se začetnika Neokatehumenske poti naselila v barakarskem naselju Borghetto Latino v Rimu in z dovoljenjem kardinala Angela Dell'Acqua, tedanjega vikarja za mesto Rim in okolico, začela s prvo katehezo v župniji Naše Gospe presvetega zakramenta in sv. kanadskih mučencev.


Obhajilo pod obema podobama neokatehumeni prejemajo stoje na svojem mestu. 

Neokatehumenat je podrobno preučila tudi Kongregacija za božansko bogoslužje. Tajnik kongregacije msgr. Annibale Bugnini in skupina strokovnjakov, ki so z njim sodelovali, so bili navdušeni nad Neokatehumensko potjo in videli, da Sveti Duh preko ubogih že uresničuje to, kar so sami razvijali že nekaj let v katehumenatu za odrasle.

Po dveh letih preučevanja liturgično-katehetske prakse Neokatehumenske poti so prepoznali dar Svetega Duha, ki uresničuje koncil. Kongregacija za bogoslužje je ob pogledu na pozitivne sadove v župnijah Madrida in Rima leta 1974 podelila temu izkustvu ime Neokatehumenska pot. Pot je razširjena v 105 državah, 900 škofijah in 6000 župnijah, obsega več kot dvajset tisoč skupnosti.

Neokatehumenska pot pri nas


Januarja 1978 je bila v soglasju s takratnim stolnim župnikom Antonom Smrkoljem in z dovoljenjem nadškofa Pogačnika prva kateheza Neokatehumenske poti. Po tridnevni konvinenci – duhovnih vajah v marcu se je rodila skupnost 70 bratov in sester v stolnici in 30 v Šiški.

Več o Neokatehumenski poti in pričevanja odgovornega pri neokatehumenskem centru v Sloveniji Jožeta Medveda, katehistinj Vide Vuga in Vesne Manfreda Rak, misijonarja Neokatehumenske poti Janeza Bokavška ter kantorjev Tadeja in Polone Stegu boste lahko prebrali v novi številu Drižine.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh