Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odpotujte s knjigo v srce katoliške vere

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 08. 04. 2020 / 10:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2020 / 06:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odpotujte s knjigo v srce katoliške vere

Na to duhovno potovanje vabi škof Robert Barron, ki vas popelje v vodeno raziskovanje katoliškega sveta.

Slovenski škofje vernike spodbujajo, da svojo vero v času karantene krepimo z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem obredov po radiu, TV in spletu ter s prejemom duhovnega obhajila.

Branje verskih besedil lahko dopolnite tudi s knjigami. Na Potovanje v srce katoliške vere vas vabi škof Robert Barron, ki vas v knjigi popelje v vodeno raziskovanje katoliškega sveta. A ne kot izvedenec, temveč kot mistagog, tj. tisti, ki vedno globlje uvaja v misterij, v skrivnost učlovečenja in upa, da vas moč učlovečenja utegne preoblikovati.

Zato je knjiga Potovanje v srce katoliške vere polna zgodb in prispodob, nikakor ne dolgočasno razglabljanje, čeprav vključuje tudi teološka besedila za tiste, ki se v vero še bolj poglabljajo. Avtor vas želi popeljati globoko v katedralo katolištva, saj je prepričan, da bo to doživetje spremenilo in izboljšalo vaše življenje.

Jezusova božanska identiteta

Najprej predstavi Jezusa in pokaže njegovo edinstvenost in »kako je zaradi tega, ker trdi, da govori in deluje kot prava Božja oseba, daleč od filozofov, mistikov in religijskih ustanoviteljev«. Njegovo božanskost potrjuje tudi vstajenje od mrtvih, kar ga postavlja tudi za Gospoda narodov, za tistega, ki mu gre končna vdanost. Škof Barron proučuje tudi Jezusovo izredno učenje, besede, hkrati preproste in domišljene, ki so, dobesedno, spremenile svet.

Marija – predpodoba Cerkve

Nato se avtor obrne k Mariji, nosilki, po kateri je Bog prišel na svet. Poudari, da je Marija končni rezultat Izraela, po njej je glasno spregovorilo hrepenenje njenega ljudstva po Bogu, zato je predpodoba Cerkve, novi Izrael.



Seveda ne more Jezusa in Marije prikazati ločeno od ostalih. Vsi omenjeni ljudje iz prvega stoletja so po njegovem mnenju tudi odločilni osnovni vzori v življenju misijonarske Cerkve vse do sedanjosti.

Cerkev navdušujejo svetniki

Cerkev je nekaj živega in stremi po tem, da bi ves svet slavil Boga z liturgijo, pesmimi, kretnjami, gibanjem in teologijo liturgije. Tako pa pridemo do svetnikov, ki jih katolištvo predstavlja z velikim navdušenjem, jim posveča molitve in jih uprizarja v umetnosti. »Sveti ljudje dvigajo svoje duhove in srca k Bogu; s svojim Stvarnikom hočejo strastno občestvo; molijo,« pravi škof.

V knjigi Potovanje v srce katoliške vere se škof Barron obrne tudi na ljudi, ki so začrtali mistično pot, npr. Thomas Merton, sv. Janez od Križa in sv. Terezija Avilska.

Poslednje reči

Na koncu pač ne more biti nič drugega kot poslednje reči: pekel, vice in nebesa. »Bog hoče z nami tesno prijateljevati, toda prijateljstvo vedno predpostavlja svobodo,« pravi avtor. »Od tega, kako na koncu koncev odgovarjamo na Božjo ljubezen – sonce, ki vzhaja enako nad hudobnimi in dobrimi –, je odvisno vse in v tem je vsa razlika.«

Knjigo dopolnjujejo izvrstne fotografije, ki kažejo, kako vera navdihuje umetnike, arhitekte in druge ljubitelje lepote in krščanstva.

Knjigo Potovanje v srce katoliške vere lahko naročite tule.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh