Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež imenoval p. Martina Kmetca za nadškofa v Izmirju

Objava: 08. 12. 2020 / 11:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2020 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež imenoval p. Martina Kmetca za nadškofa v Izmirju

Papež imenoval p. Martina Kmetca za nadškofa v Izmirju

Provincial minoritov p. Igor Salmič: Naj ga povsod spremlja Božja roka!

Novi nadškof metropolit v Izmirju p. Martin Kmetec že skoraj dve desetletji deluje v Turčiji. FOTO: Ksenja Hočevar



Papež Frančišek je sprejel odstop dosedanjega nadškofa metropolita v turškem Izmirju msgr. Lorenza Piretta in za njegovega naslednika danes imenoval slovenskega misijonarja, minorita p. Martina Kmetca.

*Pogovor s p. Martinom Kmetcem boste lahko prebrali v novi številki tednika Družina (50/2020).*

P. Martin Kmetec se je rodil 10. novembra 1956 na Ptuju. V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1983. Misijonar na Bližnjem vzhodu je že tri desetletja: sprva je med letoma 1990 in 2001 deloval v Libanonu, odtlej je že skoraj dve desetletji v Turčiji.

Pri svojem delu se je moral naučiti jezika dežele, v kateri deluje, k svojemu znanju je dodal še doktorat s področja islama. Nazadnje je živel in delal kot predstojnik samostana na obrobju Istanbula, prej je bil v enaki vlogi tudi že v Izmirju.

»Položaj krščanskih skupnosti v Turčiji ni lahek. Ni lahko biti manjšinska skupnost, ki številčno ne pomeni prav ničesar več,« poudarja novi nadškof metropolit, ki skrbi tudi za širjenje katoliške literature v turščini, zato veliko prevaja.


P. Martin Kmetec je drugi Slovenec, ki ga je sveti oče letos imenoval za nadškofa. FOTO: Ksenja Hočevar


P. Kmetec je drugi Slovenec, ki ga je sveti oče letos imenoval za nadškofa, pred tem je maja naslovni nadškof Beneventa in apostolski nuncij v Iraku postal msgr. dr. Mitja Leskovar.

Imenovanje novega nadškofa so danes že zabeležili pri nemški različici Wikipedie, kjer je na strani nadškofije Izmir p. Kmetec zapisan kot njen novi voditelj.

P. Igor Salmič: Odprt do človeka in Boga

»Veliko presenečenje za vse nas minorite! Starejše patre sem vprašal, ali je to prvi slovenski minorit, ki je bil imenovan za škofa, pa se niso spomnili drugega. Bogu smo hvaležni za imenovanje p. Martina za nadškofa v Izmirju. Že leta 1990, ko je odhajal v misijone v Libanon, je bilo v Družini (št. 48, str. 16) zapisano, da je p. Martin "odprt do človeka in Boga". Že sedaj je bil pričevalec krščanske vere v prostoru, kjer to ni lahko, in želimo mu, da bi ga povsod spremljala Božja roka in pričevanje prvih krščanskih skupnosti, ki so delovale v današnji Turčiji. Spomnimo se, da je apostol Janez pisal eni od sedmih cerkva ravno v Smirno (Izmir), torej navdihov pri opravljanju škofovske službe vsekakor ne bo manjkalo. Pri dialogu naj ga spremlja tudi sv. oče Frančišek, ki je pred 800 leti srečal sultana v Egiptu,« se je na imenovanje p. Martina Kmetca za nadškofa metropolita odzval p. dr. Igor Salmič, provincial slovenskih minoritov.

*Pogovor s p. Martinom Kmetcem boste lahko prebrali v novi številki tednika Družina (50/2020).*

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh