Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež potrdil sedem novih vzklikov v litanijah sv. Jožefa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 05. 2021 / 06:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2021 / 08:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež potrdil sedem novih vzklikov v litanijah sv. Jožefa

Papež potrdil sedem novih vzklikov v litanijah sv. Jožefa

Posodobitev litanij v čast sv. Jožefu iz leta 1909, litanije zdaj vsebujejo 31 vzklikov.

Sv. Jožef FOTO: Vatican Media

Na praznik sv. Jožefa delavca, 1. maja, je Vatikan s privoljenjem papeža Frančiška dodal sedem novih vzklikov v litanije sv. Jožefa, poroča spletni portal Vatican News. Nove vzklike je v pismu predsednikom škofovskih konferenc predstavila Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov. Pobuda je udejanjena v letu sv. Jožefa, ki ga je sveti oče razglasil med 8. decembrom 2020 in 8. decembrom 2021.

Tajnik in podtajnik omenjene kongregacije, nadškof Arthur Roche in p. Corrado Maggioni sta v pismu predsednikom škofovskih konferenc po vsem svetu predstavila razloge za to odločitev. »Ob stopetdeseti obletnici razglasitve sv. Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve je papež Frančišek objavil apostolsko pismo Patris corde z namenom, da 'poveča ljubezen do tega velikega svetnika in nas spodbudi, da bi prosili za njegovo priprošnjo ter posnemali njegove kreposti in njegovo navdušenje',« sta zapisala. »V tej luči se je zdelo primerno posodobiti litanije v čast sv. Jožefa, ki jih je 1909 potrdil Apostolski sedež, z vključitvijo sedmih vzklikov, ki izhajajo iz posegov papežev, ko so razmišljali o vidikih lika zavetnika vesoljne Cerkve.«

Kongregacija je predstavila nove vzklike papežu Frančišku, ki je potrdil, da jih lahko vključijo v obstoječe litanije v čast sv. Jožefu.

Z dodanimi poimenovanji litanije v čast sv. Jožefu zdaj vsebujejo 31 vzklikov

Novi vzkliki, izvirno v latinščini, so naslednji: Custos Redemptoris, Serve Christi, Minister salutis, Fulcimen in difficultatibus, Patrone exsulum, Patrone afflictorum, Patrone pauperum, kar lahko prevedemo kot: Zveličarjev skrbnik, Kristusov služabnik, odrešenjski pomočnik, pomoč v teževah, zavetnik izgnanih, zavetnik prizadetih in zavetnik ubogih (navedeni prevodi niso uradni, op. M.M.Š.).

Z dodanimi poimenovanji litanije v čast sv. Jožefu zdaj vsebujejo 31 vzklikov.

V kongregaciji so še zapisali: »Naloga škofovskih konferenc bo poskrbeti za prevod litanij v jezike, ki so v njihovi pristojnosti, in jih objaviti; ti prevodi ne potrebujejo potrditve Apostolskega sedeža.« Kongregacija škofovskim konferencam prepušča tudi presojo, da v litanije tudi druge vzklike, s katerimi sv. Jožefa posebej častijo v njihovih deželah: »Ti vzkliki,« so zapisali v Vatikanu, »naj bodo uvrščeni na primerno mesto ob ohranjanju literarne vrste litanij.«

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh