Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež spomnil na duhovnike, ki so umrli v skrbi za obolele

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 04. 2020 / 07:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2020 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež spomnil na duhovnike, ki so umrli v skrbi za obolele

Papež spomnil na duhovnike, ki so umrli v skrbi za obolele

Spomin zadnje večerje: sveti oče o evharistiji, služenju in maziljenju.

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek je včerajšnji bogoslužni spomin na Jezusovo zadnjo večerjo obhajal v baziliki sv. Petra v Vatikanu, poroča spletni portal Vatican News. Med obredom je spomnil, kako je Jezus umil noge apostolom, in vernike povabil, naj pustijo, da jih Bog ljubi in jim služi. Bogoslužje velikega četrtka, ki se imenuje tudi in coena Domini, duhovniki obhajajo na prvi dan svetega tridnevja v spomin na postavitev evharistije in duhovniške službe. Papež Frančišek se je v svojem nagovoru osredinil na tri ključne besede: evharistijo, služenje in maziljenje. Gospodu se je zahvalil za služenje številnih neimenovanih duhovnikov, med katerimi so mnogi žrtvovali svoje življenje – predvsem v zadnjem času, ko so duhovno oskrbovali obolele v bolnišnicah in klinikah v času epidemije koronavirusa.

»Pustite Gospodu, da vam služi«

Papež je kristjane spomnil, da je služenje pogoj za vstop v nebeško kraljestvo. Tja bomo prišli le v primeru, če bomo Gospodu pustili, da nam služi, da je naš služabnik. Jezus sam je rekel: če ne bomo jedli njegovega telesa in pili njegove krvi, ne bomo vstopili v nebeško kraljestvo, je pojasnil Frančišek in nadaljeval: »Težko je razumeti, naj pustimo Gospodu, da nam služi.« Spomnil je na odlomek iz evangelija po Janezu, kjer Peter reče Jezusu: »Ne boš mi umival nog,« Jezus pa mu odvrne: »Če te ne umijem, nimaš deleža z menoj.« »Gospoda moramo prositi, da nas umiva, nam daje rasti, nam odpušča,« je poudaril sveti oče.

Zahvala za duhovništvo

Papež se je zatem zahvalil za dar duhovništva. »Rad bi bil blizu duhovnikom,« je dejal, »vsem duhovnikom: od nedavno posvečenega pa vse do škofov in papeža … Gospod nas je mazilil, da bi podeljevali evharistijo, mazilil nas je za služenje.«

Ker duhovniki včeraj niso obhajali krizmene maše, je papež izrazil željo, da bi bilo to mogoče storiti pred binkoštmi. Med bogoslužjem zadnje večerje pa je dejal: »Ne morem dopustiti, da bi ta maša minila, ne da bi se spomnil duhovništva in vseh duhovnikov, ki darujejo življenje za Gospoda.« Spomnil je, kako je v teh dramatičnih dneh, ki jih zaznamuje epidemija koronavirusa, v Italiji umrlo več kot 60 duhovnikov, ki so oskrbovali obolele v bolnišnicah. Skupaj z zdravniki, bolničarji in medicinskimi sestrami »so svetniki sosednjih vrat, duhovniki, ki so med služenjem darovali svoje življenje«.

Papež se je nato z mislimi obrnil na številne župnijske duhovnike in zaporniške kaplane, ki evangelij oznanjajo v majhnih mestih in zaporih, ter na vse neimenovane duhovnike na misijonskih območjih, med katerimi mnogi umrejo in so pokopani daleč od oči vsega sveta: »Nihče ne pozna njihovih imen. To so dobri duhovniki in danes jih imam v svojem srcu ter vse skupaj prinašam na oltar.«

Sveti oče je spregovoril tudi o mnogih duhovnikih, ki jih ljudje obrekujejo in žalijo, »ki ne morejo hoditi po cesti, ker o njih grdo govorijo zaradi drame, ki smo jo doživeli z odkritjem duhovnikov, ki so res delali grde stvari«. Nekateri ne morejo stopiti iz hiše v duhovniški obleki, ker jih ljudje zmerjajo, toda oni gredo naprej, je pojasnil papež.

»Jezus vas ljubi. Le pustite mu, naj vam umije noge.«

»Danes ste vsi duhovniki z menoj na oltarju,« je v nagovoru poudaril Frančišek. »Ne bodite trmoglavi kot Peter: pustite Gospodu, naj vam umije noge, naučite se odpuščati. Kot boste sami odpuščali, tako vam bo odpuščeno. Nikoli se ne bojte odpuščati.« Papež je nagovor sklenil z zahvalo Bogu za milost duhovništva: »Bogu se zahvaljujem za vse vas, duhovnike. Jezus vas ljubi. Le pustite mu, naj vam umije noge.«

Za razliko od prejšnjih let, ko je sveti oče bogoslužje velikega četrtka obhajal v različnih rimskih zaporih, je tokrat sveto mašo v spomin na Jezusovo zadnjo večerjo daroval na oltarju katedre v skoraj povsem prazni baziliki sv. Petra v Vatikanu. Papež se je letos odpovedal obrednemu umivanju nog, iz spoštovanja do ukrepov, ki naj bi preprečili širjenje okužb s koronavirusom. Slovesno bogoslužje so v živo prenašali številne televizijske postaje in družbena omrežja, tako da so se ga virtualno lahko udeležili kristjani z vsega sveta.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh