Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževa nedelja v Iraku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 03. 2021 / 17:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.03.2021 / 19:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževa nedelja v Iraku

Papeževa nedelja v Iraku

»Cerkev v Iraku je živa«: molitev za žrtve vojne v Mosulu, srečanje s krščansko skupnostjo in angelus v Karakošu, slovesno bogoslužje v Erbilu.

Papež Frančišek na Trgu cerkve v Mosulu FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je tretji dan svojega obiska v Iraku obiskal sever države: kot poroča Radio Vatikan, ga je v Erbilu sprejel predsednik avtonomne dežele iraškega Kurdistana, v Mosulu je sveti oče molil za vse žrtve vojne na Bližnjem vzhodu, nato je obiskal in nagovoril krščansko skupnost v Karakošu ter tam molil opoldansko molitev angelovega češčenja, popoldne pa je na stadionu Franso Hariri v Erbilu obhajal slovesno bogoslužje, med katerim je zatrdil, da je Cerkev v Iraku živa, in spregovoril o »modrosti križa«.


Trg cerkve v Mosulu FOTO: Vatican Media

Papež v Mosulu: Kličemo po tvojem odpuščanju ter prosimo za milost spreobrnjenja

V Mosulu so papeža pričakali na Trgu cerkve (Hosh al-Bieaa), kjer je sveti oče nato zmolil zadušno molitev za vse žrtve vojne na Bližnjem vzhodu. Prisluhnil je pretresljivima pričevanjima duhovnika Raida Kalla in gospoda Gutaybija Aaghija, ki sta pripovedovala o prisilnem izseljevanju številnih krščanskih družin iz njihovih domov, pa tudi o bratski izkušnji, ki jo danes na tem območju živijo z muslimani. Resnična istovetnost mesta je namreč skladno sožitje oseb različnega izvora in kulture, zaradi česar je papež z veseljem sprejel povabilo krščanski skupnosti, naj se vrne v Mosul ter znova prevzame svojo vlogo v procesu ozdravitve in prenove tega območja.

Sveti oče je spomnil na vse žrtve vojne in oboroženih spopadov ter na tragične posledice vojne in sovražnosti, ki so v Mosulu več kot očitne. Uničeni so starodavni verski objekti, na tisoče oseb, muslimanov in kristjanov, pa je bilo prisilno izseljenih ali ubitih. Papež je kljub temu jasno izrazil svoje prepričanje, da je bratstvo močnejše od bratomora, da je upanje močnejše od smrti in da je mir močnejši od vojne.

V molitvi je vse žrtve vojne izročil v Gospodove roke, Boga prosil za odpuščanje in iskreno prosil za milost spreobrnjenja. Gospodu je izročil vse tiste, »katerih zemeljsko življenje je bilo prekinjeno z nasilno roko njihovih bratov«, ter prosil »tudi za tiste, ki so storili zlo svojim bratom in sestram; naj se pokesajo ob dotiku moči tvojega usmiljenja«.


Mosul FOTO: Vatican Media

Odkrili ploščo v spomin na papežev obisk v Mosulu

Po zadušni molitvi so na Trgu cerkve v Mosulu odkrili ploščo v arabskem in angleškem jeziku, v spomin na obisk papeža Frančiška. Na plošči so zapisane besede:

»Kako lepe so noge tistih, ki prinašajo veselo oznanilo o dobrih rečeh! (Rim 10,15) V spomin na obisk Njegove svetosti papeža Frančiška, glasnika miru in bratske ljubezni mestu Mosul in planoti Ninive. Na kraju, ki so ga kristjani morali prisilno zapustiti (2003-2017), je papež molil za širjenje miru in pravičnosti, mirno sobivanje in človeško bratstvo. Nedelja, 7. marca 2021«

Papež kristjanom v Karakošu: Ne nehajte sanjati! Ne predajte se! Ne izgubite upanja!

Krščansko skupnost v Karakošu, ki jo je močno prizadelo trpljenje v času vojne, je sveti oče opogumil pri obnovi – ne le porušenih stavb, ampak tudi medsebojnih vezi: »Ne nehajte sanjati! Ne predajte se, ne izgubite upanja!« Papež se je z verniki v Karakošu srečal v tamkajšnji cerkvi Brezmadežnega spočetja, ki je bila obnovljena lansko leto, potem ko so jo avgusta 2014 pripadniki Islamske države močno poškodovali in požgali: zvonik je bil porušen, kipi obglavljeni, pohištvo, sveti predmeti in knjige zažgani na cerkvenem dvorišču.


Srečanje s krščansko skupnostjo v Karakošu FOTO: Vatican Media

Svetega očeta je pozdravil sirsko-katoliški patriarh Younan, pričevala sta laikinja Doha Sabah Abdallah in duhovnik Ammar Yako, ob koncu pa je papež z zbranimi molil tudi angelovo češčenje. Pred tem je zbrane nagovoril in jih spodbudil, naj ne izgubijo poguma ter naj znova začnejo graditi svojo prihodnost, s tem ko se oklepajo svoje duhovne dediščine. »Ne nehajte sanjati! Ne predajte se, ne izgubite upanja!« je papež opogumil krščansko občestvo v Karakošu in izpostavil pomen odpuščanja: »Nikoli se ne utrudimo moliti za spreobrnjenje src in za zmago kulture življenja, sprave in bratske ljubezni, s spoštovanjem razlik, različnih verskih izročil, s prizadevanjem za izgradnjo prihodnosti edinosti in sodelovanja med vsemi osebami dobre volje.«

Nedeljska sveta maša v Erbilu: Vsi potrebujemo Božjo moč in modrost, ki jo je Jezus razodel na križu

Današnjo sveto mašo je papež Frančišek obhajal na stadionu Franso Hariri v Erbilu. Kot poroča Radio Vatikan, je v nagovoru spomnil, da vsi potrebujemo Božjo moč in modrost, ki jo je Jezus razodel na križu. Poudaril je, da nas lahko samo Jezus Kristus, ki je umrl in vstal, očisti del zla. Želi, da smo rešeni in da postanemo živi tempelj njegove ljubezni, v bratstvu, v služenju in usmiljenju.

Jezus Božje moči in modrosti ni razodel z dokazovanjem moči, temveč z darovanjem svojega življenja na križu, je dejal Frančišek. Do konca nam je pokazal zvestobo Očetove ljubezni. Božjo moč in modrost namreč potrebujemo vsi. Pogosto smo v skušnjavi, tako sveti oče, da bi na trpljenje in nasilje odgovorili s človeško močjo, s človeško modrostjo, Jezus pa nas kliče, naj sledimo Njemu in Njegovi poti.


Med bogoslužjem v Erbilu FOTO: Vatican Media

Jezus nas očiščuje naših grehov in nam daje, da postajamo deležni njegove moči in modrosti. Osvobaja nas tistega načina razumevanja vere, družine, skupnosti, ki ločuje, ki nasprotuje in izključuje, da bi mogli zgraditi Cerkev in družbo, ki bosta odprti za vse in bosta skrbeli za naše brate in sestre, ki najbolj potrebujejo pomoč. Papež je zatrdil, kako nas Jezus želi okrepiti, da bi se znali upreti skušnjavi po maščevanju, ki se vedno pogrezne v neskončno spiralo.

Cerkev v Iraku je s pomočjo Božje milosti že veliko storila in si še vedno prizadeva, da bi oznanila to čudovito modrost križa: kjer je mogoče, širi Kristusovo usmiljenje in odpuščanje, posebej do tistih, ki so najbolj potrebni pomoči. Papež je ob tem spomnil na mnoge, ki so sredi velike revščine in težav velikodušno ponudili konkretno pomoč in solidarnost ubogim in trpečim. To je po njegovih besedah eden izmed razlogov, da je želel obiskati Irak: da bi se tem ljudem zahvalil ter jih potrdil v veri in pričevanju: »Danes lahko vidim in se z roko dotaknem, da je Cerkev v Iraku živa, da Kristus živi in deluje v tem svojem svetem in zvestem ljudstvu.«


Prihod na stadion v Erbilu FOTO: Vatican Media

Papež: Irak bo vedno ostal z menoj, v mojem srcu

Ob sklepu svete maše v Erbilu se je papež Frančišek iraškim škofom zahvalil za vse, kar so storili, da so omogočili njegov obisk v državi. Zahvalil se je tudi civilnim oblastem in vsem prostovoljcem, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi tega zahtevnega potovanja. Kot je dejal, je v dneh, ki jih je preživel med iraškim ljudstvom, slišal številne glasove bolečine in stiske, obenem pa tudi glasove upanja in tolažbe, kar je v veliki meri zasluga neutrudnega dela različnih verskih ustanov. Vsem zbranim je zagotovil: »Irak bo vedno ostal z menoj, v mojem srcu … Bog vas blagoslovi. Bog blagoslovi Irak!«


Med bogoslužjem v Erbilu FOTO: Vatican Media


Verniki med bogoslužjem v Erbilu FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh