Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževo slovo od Iraka

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 03. 2021 / 11:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.03.2021 / 08:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževo slovo od Iraka

Papeževo slovo od Iraka

V pogovoru s časnikarji med letom proti Vatikanu: bratstvo in ljubezen sta pot, ki vodita v prihodnost.

FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je danes zaključil obisk v Iraku, kjer je od petka popoldne obiskal šest mest in območij na severu in jugu države. Prinesel je tolažbo vsem Iračanom, predvsem pa tamkajšnjim katoličanom in kristjanom, težko preizkušanim zaradi sektaškega nasilja in terorizma, ter vse državljane pozval k strpnosti, bratstvu, upanju in miru, poroča spletni portal Vatican News.

Sveti oče je iz Iraka odpotoval danes zjutraj in tako zaključil svoje 33. apostolsko potovanje svojega pontifikata in prvi papeški obisk v tej bližnjevzhodni državi. Pred odhodom je obhajal zasebno bogoslužje v prostorih tamkajšnje apostolske nunciature, nato pa se je na bagdadskem mednarodnem letališču poslovil od svojih gostiteljev in poletel proti Rimu.


FOTO: Vatican Media

Na letališču ga je pričakal iraški predsednik Barham Salih s soprogo. Po kratkem srečanju v zasebnih prostorih letališča je predsednik svetega očeta po rdeči preprogi pospremil do letala, Frančišek pa je pred vkrcanjem še uradno pozdravil iraško in vatikansko delegacijo. V Rim je prispel okoli 13. ure. Po prihodu na rimsko letališče Ciampino se je odpravil v baziliko sv. Marije Velike ter na oltar pod podobo Device, Rešiteljice rimskega ljudstva, položil šopek cvetja iz Iraka.

Sporočila miru med letom iz Iraka

Med letom iz Iraka je sveti oče poslal sporočila miru in svoj blagoslov vsem voditeljem držav, ki jih je letalo prečkalo na poti proti Rimu. Njegova sporočila so prejeli iraški predsednik Barham Salih, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, grška predsednica Katerina Sakellaropoulou, albanski predsednik Ilir Meta in italijanski predsednik Sergio Mattarella.


FOTO: Vatican Media

Papež med letečo tiskovko: bratstvo in ljubezen sta pot, ki vodita v prihodnost

Med letom proti Vatikanu se je papež kot običajno zaustavil v pogovoru s časnikarji, ki so ga spremljali na poti v Irak, in spregovoril o različnih vtisih na postajah tega zgodovinskega obiska: o srečanju »z modrim in Božjim možem« al-Sistanijem, pretresenosti ob pogledu na porušene cerkve v Mosulu, ganjenosti ob besedah mame, kristjanke, ki je izgubila sina in je odpustila tistim, ki so ga umorili, ter obljubi patriarhu Behara Raiu, da obišče Libanon.

»Karitativnost, ljubezen in bratstvo so pot, ki jo je treba prehoditi,« je po navedbah Radia Vatikan v pogovoru s časnikarji poudaril papež Frančišek. Na začetku srečanja je pozdravil msgr. Dieunonnéja Datonouja, novega koordinatorja papeških potovanj, nato pa se je časnikarjem zahvalil za njihovo delo, njihovo družbo in njihovo utrujenost. Ob dnevu žena je čestital vsem ženskam na krovu letala in se pošalil: »Med srečanjem z ženo iraškega predsednika so se pogovarjali, zakaj ne obhajamo dneva moških. Jaz sem rekel: zato, ker mi moški vedno praznujemo! Predsednikova žena mi je pripovedovala o ženskah, danes je povedala lepe stvari, o moči, ki jo imajo ženske, ko pripomorejo k temu, da gredo življenje, zgodovina, družina in toliko drugih stvari naprej.«


FOTO: Vatican Media

Vprašanja časnikarjev tokrat večinoma povezana z apostolskim potovanjem

Vprašanja časnikarjev so bila tokrat večinoma povezana z apostolskim potovanjem. Enega izmed njih je zanimalo, če je po srečanju z ajatolo al-Sistanijem mogoče pričakovati, da bi sveti oče tudi s šiitsko vejo islama podpisal podoben dokument, kot je Izjava o človeškem bratstvu. Tudi drugo vprašanje se je nanašalo na zgodovinsko srečanje z al-Sistanijem, in sicer v kolikšni meri je bilo srečanje z ajatolo tudi sporočilo za verske voditelje v Iraku.

Sveti oče je odgovoril tudi na vprašanje, ali meni, da bo potovanje v Irak najpomembnejši obisk njegovega pontifikata, ter če se bo kdaj vrnil v Argentino. Podrobneje je pojasnil, kako poteka postopek odločanja glede apostolskih potovanj ter znova izrazil svojo bližino Siriji. Dotaknil se je tudi vprašanja glede možnosti sinode o Bližnjem vzhodu ali drugih pobud, ki bi pomagale tamkajšnjim kristjanom soočati se z zahtevnimi izzivi.

Papež Frančišek je dejal, da se je v mesecih epidemije počutil skoraj kot v zaporu, ker se ni mogel srečevati z ljudmi, vendar je znova poudaril, da je vedno treba spoštovati navodila odgovornih oblasti.

Podrobnejše odgovore papeža Frančiška na zastavljena vprašanja časnikarjev bomo predstavili v prihodnjih dneh.


FOTO: Vatican Media


FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh