Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pasijon po Mateju (po vlogah)

Objava: 04. 04. 2020 / 10:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2020 / 09:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pasijon po Mateju (po vlogah)

Pasijon po Mateju (po vlogah)

Družine lahko na cvetno nedeljo besedilo pasijona po vlogah, kot običajno v cerkvah, berejo doma.

Foto: Tatjana Splichal

Z jutrišnjo cvetno nedeljo se začenja veliki teden – obredno doživljanje zgodovinskih dogodkov Jezusovega trpljenja, smrti in vstajenja –, ki bo letos drugačen kot običajno, saj še vedno veljajo ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, torej tudi prepoved bogoslužij z občestvom.

Nekaj navodil in informacij za letošnjo cvetno nedeljo:


    · ob 10. uri: televizijski (TV SLO 2) in radijski prenos (Radio Ognjišče) svete maše iz mariborske stolnice;

    · ob isti uri župnik obhaja v zaprti župnijski cerkvi sveto mašo;

    · pripravimo zelenje oziroma butare, kot je v navadi; blagoslovimo doma z blagoslovljeno vodo, domači župnik opravi blagoslov v zaprti cerkvi brez navzočnosti vernikov;

    · duhovniki blagoslovljenega zelenja ne smejo deliti vernikom ali jim ga na določenem mestu pustiti na razpolago, saj bi pri tem lahko prišlo do okužb oziroma širjenja epidemije;

    · ob 11.20: nagovor nadškofa Zoreta (TV SLO 1; nagovor bomo do 12. ure objavili tudi na Družinini spletni strani).


Pri maši cvetne nedelje se bere pasijon – poročilo evangelistov o Jezusovem trpljenju. V nadaljevanju objavljamo besedilo Matejevega pasijona (vir: TUKAJ), s čimer želimo tudi spodbuditi družine, da bi ga doma prebrale tako, kot ga običajno beremo v cerkvah, torej po vlogah. Besedilo najdete tudi v knjižici »Pasijon po Mateju in Janezu«, ki jo je leta 2002 izdala Založba Družina.

»Škofje in duhovniki bodo v cerkvah in kapelah sami, zato bodo tudi pasijon brali sami. Po družinah pa bi bilo dobro (seveda če imajo zvezke, ki jih je izdala Družina), da preberejo pasijon na dialoški način, to je po osebah, ki nastopajo v pasijonu,« v pogovoru za novo številko Družine predlaga prof. liturgike na Teološki Fakulteti dr. Slavko Krajnc. Na njegovo pobudo tudi objavljamo oba pasijona, po Mateju in po Janezu, z označitvijo po vlogah.







Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh