Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peter Kvaternik (1950 - 2020)

Za vas piše:
K. H.
Objava: 20. 11. 2020 / 13:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2020 / 14:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Peter Kvaternik (1950 - 2020)

Peter Kvaternik (1950 - 2020)

Poslovil se je duhovnik in kanonik ljubljanske nadškofije.

FOTO: Tatjana Splichal



V četrtek, 19. novembra, je odšel h Gospodu duhovnik Peter Kvaternik, kanonik Stolnega kapitlja v Ljubljani.

Rojen je bil 27. januarja 1950 v Šmarati v župniji Stari trg pri Ložu, mašniško posvečenje je prejel 29. junija 1974 v Ljubljani.

Pastoralno je deloval v župnijah Šmarje - Sap, Škofljica, Sv. Katarina - Topol in Brdo. Najdlje je bil v župnik v župniji Škofljica – bil je prvi župnik v novoustanovljeni župniji (novembra 1976), s kaplanskega mesta v Šmarju Sap ga je za župnika poslal škof Stanislav Lenič. Začel je graditi župnijsko občestvo, hkrati z njim pa tudi novo cerkev sv. Cirila in Metoda, čez desetletje, oktobra 1986, jo je posvetil nadškof Alojzij Šuštar. Na Škofljici je ostal župnik do leta 1994. V naslednjega četrt stoletja je bil postulator v postopku za beatifikacijo slovenskih mučencev dvajsetega stoletja, arhidiakon in izredni profesor na Teološki fakulteti.

Peter Kvaternik je bil močno povezan s tednikom Družina. Več let je pisal pridige za strani duhovnosti, leta 2000 pa je prevzel uredništvo revije Cerkev v sedanjem svetu in ji predano urednikoval do leta 2014.

"Spominjam se, da sva s takratnim direktorjem Družine dr. Janezom Grilom nekoč ravno sestopala z Golice, ko me je v pogovoru vprašal, ali bi prevzel urejanje revije Cerkev v sedanjem svetu. Ker sem bil v tistem času član tajništva sinode in hkrati voditelj Škofijskega pastoralnega sveta (ŠPS) ter tajništva SPS, sem vedel, da bo v naslednjih letih ena najpomembnejših nalog teh organov skrb za uresničevanje sprejetih sinodalnih sklepov. Za pretvorbo določene zamisli v praktično pastoralno ravnanje je navadno treba imeti veliko potrpežljivost, pa tudi ustrezna "orodja". Taka orodja so že obstajala: SPS, ŠPS in ŽPS. Kot najprimernejša skupna platforma pri iskanju konkretnih oblik uresničevanja sinodalnih idej se je tako kar sama od sebe ponudila prav revija CSS. Kljub številnim drugim nalogam Janezeve ponudbe preprosto nisem mogel zavrniti," je po štirinajstih letih urednikovanja v svojem zadnjem uvodniku za revijo zapisal dr. Peter Kvaternik.

Pokojni je do letošnjega poletja ob stalni pomoči in negi sorodnikov bival na svojem domu na Ciril Metodovem trgu, umrl pa je v Domu Janeza Krstnika v Trnovem.

O možnosti slovesa od pokojnega kanonika Petra in času pogreba bo nadškofija Ljubljana obvestila naknadno, sporoča ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

"Gospod, daj mu večni pokoj. In večna luč naj mu sveti. Naj počiva v miru. Amen."

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh