Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prenova študijskega programa Teološki in religijski študiji

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 15. 01. 2021 / 15:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2021 / 15:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prenova študijskega programa Teološki in religijski študiji

Prenova študijskega programa Teološki in religijski študiji

V petek, 15. januarja, je potekala predstavitev prenove študijskega programa TEOF.

Teološka fakulteta v Ljubljani. FOTO: Tatjana Splichal.


Univerzitetni dodiplomski študijski program prve stopnje Teološki in religijski študiji (UTR) je študijski program, ki želi dati študentu osnovna strokovna, teoretična znanja s področja krščanstva, drugih religijskih verovanj, kulturne zgodovine in etike ter ga usposobiti za znanstveno, teoretično-kritično in metodološko ustrezno obravnavo omenjenih tem.

Študenta želi usposobiti za prenos teoretičnega znanja v prakso, za razlikovanje med različnimi miselnimi in raziskovalnimi metodami, za samostojno, iniciativno, odgovorno vodenje skupin na teološko-religijskem strokovnem področju, za iskanje novih virov znanja ter uporabo novih znanstvenih metod in konceptov.

Diplomante UTR najdemo v najrazličnejših službah

Dejstvo, da diplomante programa UTR v zadnjih letih najdemo v najrazličnejših službah in vlogah, potrjuje široko usposobljenost in iznajdljivost diplomantov tega študijskega programa.

Hkrati pa nekateri podatki o študentih in diplomantih programa že več let nakazujejo potrebo po posodobitvi, spremembah in dopolnitvah, da bi študijski program v naslednjih letih lahko diplomante primerno usposobil za njihovo vlogo in poslanstvo v družbi, oziroma jim dal ustrezno znanje za nadaljnji študij na magistrskih študijskih programih na TEOF ali drugod.

Oblikovanje delovne skupine

Strateški svet je januarja 2018 imenoval delovno skupino, ki naj pripravi osnutek prenove programa UTR. V skupino so vključeni doc. dr. Roman Globokar (za področje teologije), doc. dr. Mari Jože Osredkar (za področje religiologije), prof. dr. Robert Cvetek (za področje zakonske in družinske terapije ter svetovanja), doc. dr. Tadej Stegu (skrbnik programa UTR od septembra 2018 in prodekan za študijske zadeve).

Skupini sta se kasneje pridružila še prof. dr. Janez Vodičar (področje dvopredmetnega študija) in izr. prof. dr. Stanislav Slatinek (izobraževanje stalnih diakonov). Vsi so sodelovali tudi na prvi javni spletni predstavitvi.

Vzroki za prenovo

Vzroki, ki že nekaj let narekujejo prenovo programa, so večplastni. V nadaljevanju so kratko predstavljeni le nekateri, s prenovo pa želijo predvsem povečati kakovost, primernost in prepoznavnost študijskega programa in zagotoviti njegovo izvajanje v prihodnjih letih.

Po zadnji akreditaciji študijskega programa (leta 2015) ter v različnih poročilih glede na odzive nekaterih bivših študentov, ki so zaključili program in so zaposleni na različnih področjih ali nadaljujejo študij na TEOF na 2. stopnji, pristojni ugotavljajo, da bi si nekateri študentje želeli več religioloških vsebin, predvsem pa vsebin, ki bi bolj pripravljale na študij Zakonskih in družinskih študijev na 2. stopnji.

Program sam in predmeti programa UTR so sicer v študentskih anketah ocenjeni visoko, iz česar lahko sklepamo na nadpovprečno zadovoljstvo študentov s študijem. Tudi izvajalci pri predmetih UTR so ocenjeni visoko, vendar pa število vpisanih v program kaže na to, da program ni prepoznan kot perspektiven.


»Potrebujemo teologe, ki bodo v intelektualnem delu znali preraščati individualizem.« FOTO: Pexels.

Podatki kažejo, da se vpis na prvostopenjske študijske programe, tudi na program Teološki in religijski študiji, konstantno znižuje. Upad vpisa lahko delno povežemo z manjšanjem generacij, bolj pa ga pripisujejo dejstvu, da program premalo pripravlja na študij na 2. stopnji, predvsem za področje zakonskih in družinskih študijev (ZDŠ).

Na 2. stopnji je namreč vpis na ZDŠ višji, kot je celoten vpis na 1. stopnji, saj se nanj vpisujejo tudi diplomanti prve stopnje z drugih fakultet.

Ključne spremembe

S prenovo želijo povečati kakovost in prepoznavnost študijskega programa za področje teoloških in religijskih študijev in z dodano novo smerjo izboljšati povezljivost programa s študijem ZDŠ na 2. stopnji. Ena ključnih sprememb je premik od pristopa, osredotočenega na učitelja pristopa, na pristop, ki bo osredotočen na študenta.

Razmere in vizija sodelovanja laikov v različnih oblikah služenja cerkvenemu občestvu so se od časa, ko je bil zasnovan program UTR, v marsičem spremenile. S prenovo želijo predvsem na teološko-religiološki smeri zagotoviti diplomantom potrebna znanja in kompetence, ki jih bodo potrebovali za služenje cerkvenemu občestvu v prihodnjih letih.

Tudi papež Frančišek poudarja: »Potrebujemo teologe, ki bodo znali delati skupaj na interdisciplinaren način in v intelektualnem delu znali preraščati individualizem« (v nagovoru o teologiji po Veritatis Gaudium, 21. junija 2019).

Glavne usmeritve prenove

Predlagano novo ime programa je Človek in medosebni odnosi (ČMO), saj v središče postavlja človeka v medosebnih odnosih – odnosu do Boga, svojih bližnjih, okolja, družbe in do sebe. Program bo imel dve smeri, teološko-religiološko (TR) in smer zakonska in družinska terapija ter svetovanje (ZDTS).

Promocija prenovljenega programa naj bi se pričela v študijskem letu 2021/22, začetek izvajanja prenovljenega programa pa v študijskem leti 2022/23.

Skupno jedro programa

V jedrnem delu bo študent dobil čim bolj celosten pogled iz različnih perspektiv, kdo je človek, kako človek osmišlja svoje življenje, kako deluje, kaj ga motivira, kaj so njegove vrednote, od kod prihajajo določeni vrednotni in idejni sistemi, kakšne so psihološke zakonitosti njegovega delovanja in podobne tematike.

V osrednjem delu izobražujejo tudi dvopredmetnega študenta, ki bo na drugi stopnji pridobival predvsem didaktično pedagoške vsebine. Za osnovo skupnega dela so tako vzeli dvopredmetni program, saj ta predstavlja temelj teološkega izobraževanja v najbolj skrčeni obliki.


S prenovo želijo pristojni povečati kakovost, primernost in prepoznavnost študijskega programa. FOTO: Pexels.

Profil, ki ga imajo pred očmi za Teološko-religiološko smer, je izrazito širok. Program je namenjen predvsem tistim, ki bodo kasneje delovali na župnijah in vodili župnijske skupnosti. Poleg teh študentov, ki imajo interes, da bi bili aktivni znotraj krščanskih skupnosti, pa želijo pridobiti tudi tiste, ki bi želeli razširiti svoja obzorja s krščansko kulturo in izročili drugih religij. Želijo spodbujati medkulturni in medverski dialog ter pridobiti »iskalce« na tem področju. Poleg tega so tukaj vključeni tudi vsi, ki nameravajo nadaljevati drugostopenjski študij religiologije.

Profil, ki ga imajo pred očmi za smer Zakonska in družinska terapija ter svetovanje, pa je diplomirani družinski svetovalec, katerega glavni kompetenčni področji sta osnovna oskrba družine na področju duševnega in duhovnega zdravja.

Delovna skupina je pri pripravi upoštevala usmeritve, ki jih je prejela s strani Strateškega sveta UL TEOF, priporočila NAKVIS in UL.

Skupni modul programa je prilagojen tudi potrebam dvopredmetnega študija, pri pripravi so bile upoštevane potrebne kompetence, predmetom so iskali sodobnemu mladostniku razumljiva imena.

Vse posameznike ali nekdanje študente teologije naprošajo, da morebitne predloge do 29. januarja 2021 pošljejo na naslov: tadej.stegu@teof.uni-lj.si. Delovna skupina bo vse predloge preučila in po možnosti upoštevala pri oblikovanju končnega predloga sprememb programa.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh