Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pridi, Gospod Jezus!

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 01. 12. 2020 / 08:04
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2020 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pridi, Gospod Jezus!

Pridi, Gospod Jezus!

Kaj nam sporoča adventni čas?

FOTO: Pexels.


Adventni čas, v katerega smo vstopili, je osrednja tema tokratne številke tednika Družina (49/2020). V zadnjih dveh tednih pred adventom nam je Božja beseda iz knjige Razodetja odstirala skrivnosti novega Neba in nove Zemlje, medtem ko so nas Jezusove napovedi opozarjale k čuječnosti in molitvi, da bomo pripravljeni, ko se bo to zgodilo.

V Letu svetnikov beremo, da prihaja beseda advent iz latinske besede in dobesedno pomeni prihod. V grškem izvirniku Svetega pisma najdemo izraz parousia, ki pomeni navzočnost. Vendar pa se ta izraz v svetni grščini nanaša le na prihod kraljev ali bogov, v Svetem pismu pa beseda paruzija pomeni Gospodov prihod v mesijanskem veličastvu ob koncu časov.

Dvojni značaj adventnega časa

Adventni čas ima dvojni značaj – je čas priprave na slovesno praznovanje Gospodovega rojstva, ko se spominjamo prvega prihoda Božjega Sina med ljudi, hkrati pa je to tudi čas, ko to spominjanje usmerja naša srca k pričakovanju drugega Kristusovega prihoda ob koncu časov.

Prvikrat je Gospod Jezus prišel v mesu, v slabotni in krhki naravi, podvrženi trpljenju in smrti. Kot nebogljeno Dete, ki se dotakne našega srca v jaslicah. Drugi Kristusov prihod pa se bo izvršil v moči in veličastvu na sodni dan. Med obema obstoji še en Gospodov prihod, ki se vedno znova uresničuje, ko Gospod po milosti in zakramentih prihaja v naše srce.

»Korona« advent

O tem, kaj se lahko v trenutni situaciji naučimo od cerkvenih očetov, ki so – še veliko bolj kot mi danes – živeli ves čas v »izrednih razmerah« in v strahu pred preganjanji, je za nas spregovoril brat Miran Špelič OFM.


Miran Špelič. FOTO: Tatjana Splichal.

Kateri cerkveni oče vas še posebej nagovarja v teh »korona časih«?

Takšna »krizna« očeta sta bila predvsem Ciprijan iz severne Afrike, iz tretjega stoletja, še iz časa preganjanj, iz časa t. i. Ciprijanove kuge, prav po njem poimenovane epidemija, ki je več let pustošila po vsem rimskem cesarstvu. Ciprijan jo je opisal, med njo pa tudi odločno deloval skupaj s svojo cerkveno skupnostjo v prid bolnikom, obenem pa odpiral pogled k odrešenju. O tem lahko beremo v njegovem spisu O umiranju, ki ga najdete v slovenskem prevodu tudi na spletu.

Drugi je papež Gregor Veliki, iz obdobja zatona starega veka (Cerkev je vodil v letih 590-604), ko je moral v vlogi rimskega škofa skrbeti ne le za duhovni, ampak tudi za telesni blagor someščanov. Znamenita je njegova procesija z ikono Marije, rešiteljice rimskega ljudstva, proti Angelskemu gradu, po kateri je epidemija začela izzvenevati.

Od cerkvenih očetov se lahko naučimo predvsem tega, da nobene razmere niso tako izredne, tako grozne, da v njih ne bi bilo mogoče videti Božjega gospostva nad časom in zgodovino. V času preganjanj kristjanov ni bilo toliko strah samega mučenja kot tega, da bi pod temi pritiski izgubili vero in zatajili Kristusa. To pa je bilo mogoče le zato, ker so imeli obzorje odprto proti Božjemu kraljestvu, za katero so globoko verovali, da prihaja. To obzorje odpirajo tudi nam.

Advent, kot ga bomo preživljali letos, je za nas vse poseben izziv. Kako boste vi odgovorili na ta izziv in kaj svetujete nam?

Kot urednik Magnificata moram vse bogoslužne čase živeti dvakrat, enkrat vnaprej, ko pripravljamo slovensko izdajo, enkrat pa, ko pride pravi čas. Še posebej to velja za advent zaradi Adventnega sopotnika, za katerega se nam je že ob pripravi zdelo, da bo letos zaradi omejitev pri bogoslužju lahko še posebej aktualen. Bogoslužja se tako premikajo v domače okolje in ker tam evharistije ne more biti, pride prav takšno domače obredje. Sam bom skušal tudi v tem času spodbujati k adventnim molitvam s sodobnimi sredstvi, ki so na voljo.

Bog je gospodar zgodovine vselej, tudi v našem času in tudi s temi razmerami nam hoče nekaj povedati. Ni nas zapustil. Vsake okoliščine zna uporabiti, da se nam približa, če smo le pripravljeni prisluhniti njegovemu odrešenjskemu povabilu.


Celoten prispevek je objavljen v novi številki tednika Družina (49/2020).

Preberite še:
- Štiri tedne priprav za resnično doživet božič
- Advent – čas ljubezni in služenja bližnjemu

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh