Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prikrivanje škandala povzroči še večji škandal

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 17. 11. 2020 / 18:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2020 / 09:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prikrivanje škandala povzroči še večji škandal

Prikrivanje škandala povzroči še večji škandal

Hans Zollner o tem, kaj se je Cerkev naučila iz primera McCarrick.

Hans Zollner: Veliko smo dolžni žrtvam, ki so spregovorile. FOTO: arhiv SŠK



Jezuit Hans Zollner, eden od vodilnih cerkvenih strokovnjakov na področju reševanja spolnih zlorab in zaščite mladoletnih ter ranljivih v Katoliški cerkvi, je 16. in 17. novembra prek spleta predaval slovenskim škofom, redovnikom in duhovnikom, katehistinjam in drugim cerkvenim sodelavcem. Odgovarjal je tudi na vprašanja katoliških novinarjev. Intervju bo v celoti objavljen v prihodnji (48.) številki Družine.

Kaj se je Cerkev naučila iz primera McCarrick (poročilo je pravkar izšlo)?

Izpostavil bi tri stvari. Prvič, da poskušati izogniti se škandalu ne pomaga, ampak povzroči še večji škandal. Če ne govoriš iskreno o dogodkih iz preteklosti in misliš, da moraš slabe stvari zanikati ali jih celo prikriti, se bodo prej ko slej znova pojavile. In po vsej verjetnosti bo to imelo še bolj uničujoč učinek.


P. Hans Zollner je odgovarjal tudi na vprašanja katoliških novinarjev. FOTO: Mojca Purger


Drugič, škofje so prikrivali podatke drug pred drugim. Zdaj vemo, da trije škofje iz New Jerseyja, ki so jih vprašali za mnenje ob McCarrickovem napredovanju, niso povedali resnice. Najbrž niso lagali, vendar niso povedali za obtožbe proti McCarricku, za katere so vedeli. Danes so vsi trije že pokojni. Pokazalo se je, da znotraj Cerkve in tudi v drugih ustanovah ljudje, ki so na podobnih položajih, prikrivajo zločine za svoje tovariše. Zato mislim, da moramo vzpostaviti bolj objektivne načine za izbiro novih škofov.

Tretjič pa smo veliko dolžni žrtvam, ki so spregovorile. Ker to poročilo ne bi bilo mogoče, če se žrtve prve ne bi opogumile in prijavile zlorab. Videli smo, da je Vatikan držal obljubo in zelo natančno pregledal vse arhive. Celo ljudje, ki jim rezultat ni všeč, morajo priznati, da gre za ogromno delo. Vse to pa je bilo mogoče, ker so žrtve spregovorile in ker je bilo cerkveno vodstvo pripravljeno soočiti se z dejstvi in predstaviti sliko kar se da objektivno. To je zgled za Cerkev, kako bi stvari morale delovati.
_ _ _

PREBERITE ŠE:

Kardinal Dolan: McCarrick je bil očarljiv, lagal je - in je delovalo

V Rimu zasedala papeška komisija za zaščito mladoletnih

Biograf Janeza Pavla II.: McCarrick je lagal papežu

Poročilo o McCarricku: boleča plat, iz katere se Cerkev uči

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh