Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi postni nagovor kuriji: osredinite se na Jezusa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 03. 2021 / 10:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.03.2021 / 07:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvi postni nagovor kuriji: osredinite se na Jezusa

Prvi postni nagovor kuriji: osredinite se na Jezusa

Kardinal Cantalamessa: »Nujno je, da se manj ukvarjamo sami s seboj.«

FOTO: Vatican Media

V prvem nagovoru v letošnjem postnem času je papeški pridigar kardinal Raniero Cantalamessa pozval k vnovičnemu spreobrnjenju k Jezusu. Kapucinski pater je na drugi postni petek v Vatikanu nagovoril vodilne člane rimske kurije in tesne sodelavce papeža Frančiška. Po navedbah udeležencev srečanja se prvega postnega nagovora svojega pridigarja z naslovom »Spreobrnite se in verujte evangeliju« sveti oče ni udeležil.

»Nujno potrebno je, da se manj ukvarjamo sami s seboj. Namesto tega se moramo znova močneje osrediniti na Kristusa,« je dejal kardinal Cantalamessa. Gre za to, da se vrnemo h koreninam svojega poklica – »brez prevzetnosti, brez nazivov, brez primerjanja med seboj, brez zavisti, brez tekmovalnosti«. Kot nekdaj apostoli »moramo znova postati otroci: med seboj moramo sodelovati kot tovariši v pustolovščini«. Tekma za prvo mesto je povsem neučinkovita, je zatrdil papeški pridigar.

Spreobrnjenje tudi od mlačnosti h gorečnosti

Povabilo k spreobrnjenju pa velja tudi pri spreobrnjenju od povprečnosti in mlačnosti k duhovni gorečnosti, katerega zgled je sv. Terezija Velika. Kot je nekoč zapisala, so ji »Božje stvari prinašale zadovoljstvo, ni pa se znala iztrgati iz stvari sveta«. Med seboj je hotela pomiriti dva tako nasprotujoča si sovražnika: življenje duha z užitki in zabavami čutov, zaradi česar je postala nesrečna.



Če želimo doseči gorečnost, pa se moramo po besedah kardinala Cantalamesse dolgo vaditi v odrekanju, o čemer nam govori tudi starodavna modrost in večstoletne izkušnje. Pri tem nujno potrebujemo pomoč in spodbudo Svetega Duha.

Zaključek postnih duhovnih vaj za kurijo

V petek so se zaključile tradicionalne postne duhovne vaje za člane rimske kurije, za katere so cerkveni dostojanstveniki v letošnjem letu zaradi epidemije koronavirusne bolezni poskrbeli sami. Papež Frančišek jim je v ta namen podaril knjižico o duhovnosti, ki jim je služila kot spodbuda za duhovni odmik. Knjižica z naslovom »Abbi a cuore il Signore« (Naj ti bo Gospod pri srcu) vsebuje zbrane spise meniha »učitelja sv. Bartola« iz 17. stoletja.

V preteklih letih se je papež Frančišek s sodelavci za teden dni umaknil v dom duhovnih vaj v Albanskem gričevju v bližini Rima, kjer so udeleženci postne prenove prisluhnili nagovorom izbranega predavatelja ter dneve preživljali v tišini in molitvi. Skupna postna prenova se je vedno začela na prvo postno nedeljo. Lansko leto so se predstavniki rimski kurije še zbrali v Aricciji, papež pa se zaradi prehlada srečanja ni udeležil. Letos je bil dogodek v tradicionalni obliki zaradi koronaepidemije odpovedan.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh