Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvo srečanje Janeza Janše s SŠK

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 04. 2021 / 17:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.04.2021 / 10:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvo srečanje Janeza Janše s SŠK

Prvo srečanje Janeza Janše s SŠK

Škofje so izpostavili pričakovanje, da bodo lahko kmalu izvajali verske obrede na prostem.

Šlo je za prvo tovrstno srečanje predsednika vlade Janeza Janše s predstavniki SŠK. FOTO: KPV



Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislav Zore se je, skupaj z drugimi člani SŠK, danes v Ljubljani srečal s predsednikom vlade Janezom Janšo.

Prvo srečanje premierja s SŠK

Šlo je za prvo tovrstno srečanje premierja s SŠK, s čimer je Janez Janša nadaljeval dialog, ki ga vzpostavlja z vsemi večjimi verskimi skupnostmi v Sloveniji, so sporočili iz njegovega urada.


Pozdrav gostitelja Janeza Janše s koprskim škofom msgr. dr. Jurijem Bizjakom. FOTO: KPV


O spopadanju z epidemijo

Srečanje je bilo namenjeno pogovorom o spopadanju z epidemijo novega koronavirusa v zadnjem letu dni, o vlogi verskih skupnosti v tem kriznem času in o trenutni epidemiološki sliki.

O omejitvenih ukrepih

Sogovorniki so spregovorili o omejitvenih ukrepih za zajezitev in obvladovanje epidemije, za vernike je še posebej aktualen Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v državi.


Predsednik vlade v pogovoru s škofom msgr. dr. Antonom Jamnikom in generalnim tajnikom SŠK msgr. Tadejem Strehovcem. FOTO: KPV


O cepljenju

Obenem je beseda tekla še o ustrezni ozaveščenosti in pomenu cepljenja ter precepljenosti prebivalstva, pri čemer je Katoliška cerkev simbolični prispevek na tem področju dala s tem, da je bil med prvimi tremi cepljenimi tudi upokojeni mariborski škof msgr. dr. Franc Kramberger.

Omejitve kolektivnega vidika verske svobode

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik SŠK dr. Tadej Jakopič, so škofje in premier izpostavili delo vlade na področju epidemije covida-19 in trenutne omejitve kolektivnega vidika verske svobode.


Zastopstvo SŠK je na obisku pri premierju vodil nadškof msgr. Stanislav Zore. FOTO: KPV


Verski obredi na prostem in pastoralna dejavnost

Škofje so izpostavili pričakovanje, da bodo lahko – glede na epidemiološke razmere – kmalu spet izvajali verske obrede na prostem in da bo dovoljena trenutno še omejena neposredna pastoralna dejavnost.

Strinjanje o pomenu cepljenja

Škofje so se hkrati strinjali s premierjem Janezom Janšo glede pomena cepljenja za preprečevanje epidemije in za uresničevanje verske svobode.


Srečanja se je udeležil tudi soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf. FOTO: KPV


Tudi o 30. obletnici samostojnosti

Obenem so s predsednikom vlade izmenjali tudi informacije glede praznovanj ob 30. obletnici samostojnosti naše države in predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, je še sporočil dr. Tadej Jakopič.

Kdo se je srečanja udeležil?

Srečanja s predsednikom vlade so se poleg msgr. Stanislava Zoreta udeležili še mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK msgr. Alojzij Cvikl, koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, novomeški škof msgr. Andrej Glavan, soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, ljubljanska pomožna škofa msgr. dr. Anton Jamnik in msgr. dr. Franc Šuštar, upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek in generalni tajnik SŠK dr. Tadej Strehovec.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Navodila škofov podaljšana za teden dni

Po novem vladnem odloku tudi nova navodila škofov

Od ponedeljka cerkve spet odprte za bogoslužja z verniki

Verouk do nadaljnjega na daljavo

Med prvimi cepljenimi tudi nadškof Kramberger

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh