Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Putin napovedal pomoč sirskim kristjanom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 12. 2017 / 11:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Putin napovedal pomoč sirskim kristjanom

V Moskvi so se srečali voditelji pravoslavnih Cerkva.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pohvalil skupno pomoč pravoslavne in katoliške Cerkve kristjanom v Siriji. Pobuda obeh Cerkva bi lahko igrala »zelo pomembno vlogo« pri vračanju kristjanov v državo, ki jo je pretresla državljanska vojna, je Putin dejal med nedavnim srečanjem voditeljev večih pravoslavnih Cerkva v Moskvi. Rusija bo kristjanom, muslimanom in judom v Siriji priskočila na pomoč pri novem začetku.



Putin je pozdravil dejstvo, da delovna skupina, ki sta jo ustanovili katoliška in ruska pravoslavna Cerkev, dokumentira škodo na cerkvenih stavbah v Siriji, kajti s tem po njegovih besedah nudijo podporo obnovi svetišč v državi. Številne cerkve in samostani so bili žal med spopadi oropani.

Položaj v Siriji se je danes že malce izboljšal. »Sirske varnostne sile so s podporo ruske vojske skoraj celo deželo osvobodile teroristov, skupaj z zgodovinskimi bivališči kristjanov«, je dejal ruski predsednik.

Vojaško posredovanje Rusije na strani sirskega oblastnika Bašarja al-Asada pa je mednarodna javnost ostro kritizirala. Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Siriji in Rusiji očita vojni zločin v Alepu, ker je bilo med zračnimi napadi ubitih veliko civilistov.

Putin je tokrat na srečanju dejal, da je zdaj treba pomagati v vojni pregnanim kristjanom, da se bodo lahko vrnili v domovino in začeli obnavljati svoja svetišča. Ruska država je skupaj s Cerkvami ponudila človekoljubno pomoč žrtvam sirske vojne. Moskva pa si zdaj želi skupaj z judovskimi organizacijami v ZDA podpreti obnovo judovskih svetišč v Siriji.

Ruski pravoslavni patriarh Kiril I. se je Putinu zahvalil za njegovo sirsko politiko: »Zahvaljujoč prizadevanjem med drugim tudi Ruske federacije je danes terorizem v Siriji skoraj iztrebljen.« Srečanja s Putinom so se poleg Kirila I. udeležili pravoslavni patriarhi iz Jeruzalema, Aleksandrije, Antiohije, Srbije in Romunije ter visoki predstavniki pravoslavnih Cerkva na Cipru, Poljskem, Češkem, Slovaškem in v Albaniji. V Moskvi so se zbrali ob praznovanju 100. obletnice vnovične ureditve Moskovskega patriarhata.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh