Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofje: zborovsko petje na prostem ali v zelo velikih prostorih

Objava: 08. 10. 2020 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.10.2020 / 11:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škofje: zborovsko petje na prostem ali v zelo velikih prostorih

Škofje: zborovsko petje na prostem ali v zelo velikih prostorih

Priporočila cerkvenim pevcem, glasbenikom in zborom za omejitev širjenja koronavirusa.

Fotografija je iz župnije Koper - Sveti Marko. FOTO: Tatjana Splichal

Na ponedeljkovi 120. redni seji Slovenske škofovske konference (SŠK) v Laškem so slovenski škofje med drugim sprejeli tudi priporočila cerkvenim pevcem, glasbenikom in pevskim zborom za omejitev širjenja novega koronavirusa. Veljati začnejo z današnjim dnem, temeljijo na julijskih navodilih slovenskih škofov in so skladna z navodili NIJZ.

Pogovor z Damijanom Močnikom, ki je sodeloval pri snovanju priporočil, si lahko preberete TUKAJ ali v novi Naši družini (41/2020).

Ne v majhnih zaprtih prostorih

Osnovno priporočilo škofov je, naj se zborovsko petje do nadaljnjega ne izvaja v majhnih zaprtih prostorih, temveč na prostem ali v zelo velikih prostorih – cerkvah ali večjih župnijskih dvoranah –, obenem pa tudi v manjših skupinah, denimo sekcijske vaje, komorne zasedbe.

Maske pri petju

Zborovodje, pevci, organisti in drugi glasbeniki morajo pri petju oziroma izvajanju uporabljati maske, med seboj si ne izmenjujejo notnega gradiva ali druge opreme, v prostorih pa se zadržujejo le v času vaje ali sodelovanja pri bogoslužju.

En pevec, en mikrofon

Pogosto je treba čistiti ali razkuževati površine, ki se jih pogosto dotikajo (kljuke vrat, stikala, stojala za note, partiture, držalo mikrofona, naslonjala stolov). Če uporabljajo mikrofone, naj ima vsak pevec svojega, ki ga je treba po končani uporabi razkužiti. Oseba, ki deli note, naj si roke razkuži tik pred razdeljevanjem, še bolje je, da note pevci na vaje ali k bogoslužju prinesejo sami.

Brez znakov okužb

Vsi udeleženci morajo biti brez znakov okužbe dihal, upoštevajo naj higieno kihanja in kašlja, ne dotikajo naj se obraza, zlasti ne nosu, ust in oči. Pogosto naj si umivajo ali razkužujejo roke, sploh ob vstopu v objekt oziroma vadbeni prostor ter ob izstopu iz njega.

Kako na prostem?

Pri zborovskem petju na prostem pa velja še, da naj bo medosebna razdalja med pevci 2 metra, med pevci in zborovodjo ter med zborom in verniki pa več metrov, da mora biti zagotovljena možnost razkuževanja rok, priporočljivo pa je tudi, da so vsi pevci obrnjeni v isto smer in ne drug proti drugemu.

_ _ _

*Pogovor z Damijanom Močnikom, ki je sodeloval pri snovanju priporočil, si lahko preberete TUKAJ ali v novi Naši družini (41/2020).*

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh